Radnice počítala s tím, že za pronájem již použitého obrazového zařízení, zaplatí na letní sezonu přibližně 260 – 300 tisíc korun. Přestože už dokonce proběhlo výběrové řízení, na reálné ceně nakonec všechno padlo. A výsledky veřejné soutěže se tak nakonec musely odvolat.

„Došlo k dalšímu navýšení zhruba o tři sta tisíc. Domluvili jsme se na tom, že v letošní sezoně se ještě bude promítat se stávající technikou a digitalizace se řádně připraví do příštího roku," řekla k problematice místostarostka Hranic Pavla Tvrdoňová (Změna pro Hranice).

I kdyby se ale vynaložené peníze na pronájem již použitého zařízení o požadovanou částku navýšily, vše by zřejmě krachlo na pozdním termínu zahájení tohoto projektu.

„Peníze na akci jsou vyčleněny v investičním fondu. I když bychom na projekt finance měli, z časového hlediska bychom už nestihli všechno připravit," konstatovala místostarostka Tvrdoňová.

V areálu Letního kina se tak v současné době alespoň dokončují stavební práce, které se zaměřily na úpravu promítací místnosti a upevnění promítacího plátna.

„Budou také prověřeny všechny možnosti tak, aby k plánované modernizaci letního kina mohlo dojít v roce 2013," řekla ředitelka Městského kulturního zařízení v Hranicích Helena Votavová, která se však jinak k celé záležitosti nechtěla vyjadřovat.

Co se zvažovalo?

Městská rada už v únoru tohoto roku projednávala všechny možnosti, které se jí v souvislosti s digitalizací promítacího zařízení nabízely. Existovaly celkem tři varianty. Jednou z nich byl nákup zcela nového promítacího systému za přibližně dva až tři miliony korun. O nákupu nového projektoru a serveru se ale kvůli finančnímu hledisku od začátku příliš neuvažovalo. Reálněji vypadala možnost pořízení již použitého takzvaného second-hand zařízení, které by městkou pokladnu vyšel zhruba na jeden a půl milionu korun. Městská rada ale v únoru nakonec kývla až na třetí alternativu, tedy pronájem použitého zařízení, a to pouze na letní sezonu. Takto město chtělo postupovat dva roky. Situace se ale nyní změnila.

„Od second-hand zařízení nás odrazovali ředitelé kin z jiných měst. Takové zařízení je totiž zastaralé, přitom dnes jde technika obecně hodně dopředu. Navíc v současné chvíli by se promítalo jen dva měsíce, což by podle nás byly zbytečně vynaložené finanční prostředky. Proto se v tomto směru soustředíme na příští rok," dodala místostarostka Hranic Pavla Tvrdoňová.

Co doporučila ředitelka?

Ředitelka Městského kulturního zařízení, které má Letní kino v Hranicích pod svou správou, se v loňském i letošním roce zúčastnila několika seminářů, které se na digitalizaci Letních kin zaměřovaly. Sama pak uvedla, že nejvýhodnější by z jejího pohledu byl přímý nákup použitého systému.

„Osobně bych se přikláněla k nákupu zařízení formou second-handu. Jsou po revizích a jsou na ně poskytovány i záruční lhůty. Součet cen jednotlivých letních pronájmů pokryje nákup již použitého zařízení už za pět let," uvedla dříve Helena Votavová.

Pro hranické filmové labužníky a návštěvníky kin to tak není příliš příznivá zpráva. Kvůli odkladu pořízení serveru se tak letos budou pouštět jen filmy, které jsou pro dosavadní technologii na 35 milimetrových pásech uzpůsobené.

V červenci a srpnu vzhledem k omezené nabídce filmů budou filmové projekce probíhat přibližně dvakrát týdně. Výše vstupného se bude pohybovat jako v loňské sezoně, tedy mezi sedmdesáti a osmdesáti korunami.