„Do akce Vytvořme společně Kraslicovník hranický se zapojili místní školky, školy, organizace i jednotlivci. Ohlasy jsou příznivé. Máme přislíbeno, že by se na stromech mohlo sejít i přes tisíc kraslic," uvedla Naďa Jandová, ředitelka Městských kulturních zařízení v Hranicích, která akci vůbec poprvé pořádají.

A právě ozdobená vajíčka ze sobotního velikonočního tvoření se na Kraslicovníku hranickém také objeví. Zájemci si zde mohli vybrat ze tří různých technik.

„Nejjednodušším způsobem zdobení je lepení. Tato technika je vhodná pro menší děti a méně zručné. Dále si zde zájemci mohou vyzkoušet voskovou batiku a seznámit se mohou i s trochu náročnější technikou – škrábáním do tuše," popsala Pavlína Zábranská ze Základní umělecké školy v Hranicích, která se do akce zapojila. Sobotní velikonoční tvoření přilákalo převážně děti.

„Přišel jsem sem s tátou. A protože tvořím rád, tak si myslím, že zvládnu nazdobit hodně vajíček. Některá si odnesu domů a zbytek dodám pro kraslicovník, na který se už moc těším," svěřil se osmiletý Petr Mareš.

Kraslice určené na ozdobení stromů mohou lidí nosit do pátku 4. března průvodcům do galerie Synagoga a na Starou radnici nebo do Turistického informačního centra, které se nachází v přízemí hranického zámku.

Autor: Dagmar Rozkošná