Současný místostarosta a předseda Otevřené radnice Ivo Lesák si tak uvědomuje, že jeho hnutí může i přes vítězství ve volbách klidně skončit v opozici.

Hnutí Otevřená radnice se podařilo v letošních volbách zvítězit a obhájit čtyři mandáty. Těmi ale disponují také ANO a Naše krásné Hranice. Je to tak pro vás v podstatě taková výhra nevýhra?
Největší radost mám z toho, že Hraničáci dokázali rozpoznat, kdo pro město skutečně pracuje. Co se týče rozložení mandátů, takový volební vzorek zkrátka je a bohužel se s tím nedá nic dělat. Chybělo nám třicet hlasů k tomu, abychom měli pět mandátů, což samozřejmě zamrzí, ale to už teď není podstatné. Vítězství nás velice těší.

Jednání o vytvoření potencionální koalice se začala vést již bezprostředně po zveřejnění výsledků. Můžete říct, jak se zatím vyvíjí?
Jednat se začalo skutečně hned po volbách. Pro nás je nejdůležitější, aby se ve vedení města utvořilo pevné uskupení, které zajistí klid na práci. Jde tady o fungování radnice na další čtyři roky, je tedy potřeba vše důkladně promyslet. Není ideální zásadně spěchat, raději ať se věci pořádně prodiskutují.

Sčítání volebních hlasů. Ilustrační foto
V Hranicích zvítězila Otevřená radnice. ČSSD zcela propadla

Máte již teď představu, s kým by bylo sestavení koalice nejschůdnější?
Přáli bychom si, aby se základem koalice stalo naše spojení s ANO a Hranicemi pro život – Hnutím pro zdraví a sport. S těmito stranami jsme, podle mého názoru, programově, názorově i lidsky nejblíž.

Je pro vás při vyjednáváních klíčové křeslo starosty?
Post starosty je velmi důležitý a prestižní, to je jasné. Nicméně na obsazení funkce starosty jako Otevřená radnice netrváme za každou cenu. Klíčové je pro nás vytvoření dobrého týmu v radě, který bude efektivně pracovat pro město.
Můžete už nyní vyloučit spolupráci s některými stranami?
Přál bych občanům Hranic, aby nebyli obtěžování politickými tahanicemi. Odmítáme tak o koalici vyjednávat s lidmi, kteří nastartovali negativní volební kampaň. Bylo by i pro ně určitě lepší, aby se prezentovali výsledky své práce a ne pomluvami.

Je pro vás reálná také možnost, že skončíte jako vítězné hnutí v opozici?
Stát se může ledacos. Klidně se můžeme dočkat toho, že ve vedení města nebudou dvě nejsilnější strany, ta matematika je jasná. Je tak otázka, zda se při vyjednáváních předřadí zájmy města, nebo zájmy jiné. 

Daniel Vitonský, volební lídr ANO
„Spolupráci s Otevřenou radnicí a Hranicemi pro život si určitě dovedu představit. Myslím, že v našich programech nejsou žádné zásadní rozpory nebo nepřekonatelné problémy, zkrátka nic, co by se nedalo případně řešit. Jednání ale nicméně svým způsobem stále vedeme se všemi stranami, nikomu jsme se pro tuto chvíli neuzavřeli a v jednáních budeme i nadále pokračovat.“ (kra)