Do kroku mažoretkám vyhrávala místní dechová kapela Hraničáci. A že hrála svižně. Průvod prosvištěl od zámecké zahrady k házenkářské hale přibližně za čtvrt hodiny. Nebýt dvou krátkých zastávek u staré radnice a u Základní umělecké školy, vše by proběhlo ještě rychleji.

„V průvodu se představily účastnice soutěže. Přijelo k nám jednatřicet skupin a osm pochodových defilé. Bereme průvod jako určitý pozdrav a poděkování městu za jeho podporu," uvedla viceprezidentka mažoretkové asociace IMA Marta Pavelková.

Soutěže se zúčastnily vedle týmů z České republiky také spolky z Polska a Slovenska. Právě slovenský tým ze Záhorské Vsi získal prestižní ocenění Pohár prvního náměstka hejtmana Olomouckého kraje.

„My jsme takový ohromný úspěch vůbec nečekali. Účastnili jsme se poprvé, takže jsme ani pořádně nevěděli, do čeho jdeme," řekla trenérka oceněného týmu Natália Vajdečková.

„Jsme z nejzápadnější obce Slovenska, takže holky musely vstávat ve tři hodiny, abychom do Hranic stihli přijet včas. I přes vyčerpávající cestu, předvedly každá do jedné precizní výkony. Všechno do sebe zapadlo. Jsem na ně moc pyšná," dodala.

Golden Majorette alias Miss Mažoretka

Vůbec poprvé se uskutečnila také volba Golden Majorette. Titul za své vystoupení získala Lenka Charvátová. Podle organizátorů se má jednat o jakousi obdobu soutěže Miss.

„Již v devadesátých letech jsme s tímto konceptem pracovali. Vyhlašování miss majorette si však poté přivlastnily ostatní organizace, tak jsme se rozhodli, že raději ustoupíme, ať nedochází k nějakým sporům. Nyní se po letech k této myšlence opět vracíme," objasnila Marta Pavelková.

„Primárně jde samozřejmě především o mažoretkové umění. K žádným promenádám v plavkách a podobným disciplínám nedochází," prozradila.

Lidé, kteří v sobotu odpoledne na událost zavítali, neskrývali nadšení.

„Až na to dusno myslím, že sledujeme výbornou soutěž. Já jsem sice přijela z daleka, ale nelituju. Jelikož jsem rozhodčí v zácviku, tak se tu dnes zaučuju," řekla Marcela Kopková.

„Často slýchám názor, že generace dnešních mladých za nic nestojí, že je zajímají jen počítače tablety a chytré telefony. Je to pochopitelně nesmysl. Lidem, kteří si to myslí bych doporučoval navštěvovat akce jako je tato," pobídl starosta Hranic Jiří Kudláček.

„Vidím zde stovky neobyčejně talentovaných dětí, kterým není cizí píle ani zápal pro věc," doplnil starosta.

Hojná divácká účast v sobotu ukázala, že halu dokáží zaplnit nejen špičkoví hraničtí házenkáři, ale i krásné a talentované dívky v blyštivých kostýmech.

Autor: David Král