Přerovská společnost Meopta vyrábí sportovní optiku a je i dodavatelem průmyslových aplikací pro polovodičový průmysl a digitální projekce. Součástí jejího portfolia je i vojenská optika - vyrábí vojenské puškohledy, zaměřovače, přístroje nočního vidění, ale i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla.

Podle finančních analytiků se firmě podařilo ustát krizi v souvislosti s pandemií koronaviru, kdy před dvěma lety opustily brány podniku asi čtyři stovky lidí. Společnost je zdravá, prosperuje a jen firma Meopta - optika měla loni tržby přes 3,9 miliardy korun a čistý zisk činil 823 milionů.

Vedení společnosti Meopta se k zamýšlenému prodeji dosud nevyjádřilo. Mělo by se ale jednat o transakci značného objemu - hodnota Meopta Group, jež zahrnuje americkou část firmy Meopta USA i přerovskou firmu Meopta- optika, může podle Hospodářských novin přesáhnout miliardu dolarů, což je zhruba 25 miliard korun.

Zprovozněný průpich v Přerově.
Po otevření průpichu mohou do Přerova opět vjíždět kamiony nad 12 tun

Jaký dopad to bude mít na život v regionu, je zatím těžké odhadovat. Meopta je totiž jedním z největších zaměstnavatelů v Olomouckém kraji. Úřad práce už potvrdil, že se chystá hromadné propouštění.

„Poprvé v tomto roce byl nahlášen záměr hromadně propouštět od zaměstnavatele se sídlem v Olomouckém kraji. V maximální míře by se propouštění mohlo týkat až dvou stovek lidí,“ potvrdil Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci. Zaměstnanci Meopty by měli dostat výpovědi v listopadu.

„Pokud jim poběží dvouměsíční výpovědní lhůta, opustí brány firmy buď ke konci roku nebo v lednu. Další prognózy toho, jaká bude situace na trhu práce, lze jen stěží předjímat,“ dodal.

Nezaměstnaných na Přerovsku přibylo

Na Přerovsku podle něj výrazně vzrostla meziroční nezaměstnanost.

„V říjnu se nově zapsalo na úřadu práce 446 lidí, zatímco před rokem jich bylo jen 314, což je o 132 více. Představuje to meziroční nárůst o 42 procent,“ upřesnil.

Přerovskou Meoptu zachránil v devadesátých letech před krachem Čechoameričan Paul Rausnitz, kterému lidé přezdívali „přerovský Baťa“.

Své zaměstnance nazýval dětmi, každé Vánoce od něj dostali osobní poděkování a přání do Nového roku. Paul Rausnitz zemřel před čtyřmi lety - 11. listopadu 2018 ve věku devadesáti let. Po smrti Paula Rausnitze vlastní firmu jeho synovec Gerald Rausnitz se synem Davidem Rausnitzem. V současné době zaměstnává asi 1800 lidí.