Předškoláci ve věku pět a šest let z Mateřské školy Struhlovsko Klíček přišli navštívit knihovnu, poslechnout si besedu o knihách a zaposlouchat se do čtení jedné z knihovnic Ludmila Sávová.

Na otázku, kdo už někdy byl v knihovně, zvedla ruku většina dětí, které ze svých oblíbených pohádek jmenovaly Popelku, Sněhurku, Lociku, Bajaju, Růženku nebo Karkulku.

„Jde nám především o to, aby se děti seznámily, co to je knihovna, co se tady dělá. Předškoláci sem chodí každý rok, takže to tu už znají. Říkáme si pohádky, básničky a někdy mi i zazpívají písničky," pověděla s úsměvem Ludmila Sávová.

Jedno hranické knihkupectví na Masarykově náměstí pod horním podloubím navštívili předškoláci z Mateřské školy Skalička. Co bylo cílem návštěvy, vysvětlila jedna z učitelek.

„Březen je měsíc knihy, tak tu děti seznamujeme s tištěnými knihami a rozvíjíme tím čtenářskou gramotnost. Byli jsme už ve Valmezu v knihovně. Mají tam pěkný program," uvedla Lucie Němá.

„Do školky nám občas chodí číst i rodiče a máme také v plánu vytvořit s dětmi svou vlastní knihu," vyprávěla zapáleně učitelka.

Děti si mohly sednout, prohlížet si a zkoumat obrázkové knihy.

Předškolák Jiří si vybral knížku o traktorech. „Mám rád traktory. Už jsem jezdil v Zámrskách. U dědy," pochlubil se Jiří.

„S dětmi si tady povídáme asi dvacet minut o knihách. Zda rádi čtou a ukážeme si i knihy, které by je mohly zajímat. Čeká je i knižní kvíz a hádanky," pověděla knihkupkyně Andrea Dočkalová, která upozornila i na to, že se chystá akce Velký čtvrtek (19. června).

Je to projekt, v rámci kterého se mohou čtenáři těšit na patnáct zbrusu nových očekávaných titulů. Za zmínku stojí například česká autorka Petra Soukupová se svou knihou Pod sněhem nebo autor známé ságy Hra o trůny George R.R. Martin s titulem Divoké karty.

„Tento projekt navazuje na tradici, kdy se v minulosti vydávaly knihy především ve čtvrtek. Naši čtenáři se mají rozhodně na co těšit, " zakončila Andrea Dočkalová.