Nebyl jediný. Na přerovském výstavišti si změřilo síly šestatřicet mistrů kuchařského řemesla z celé republiky, z toho šestnáct jich bojovalo o vítězný titul.

„Porota hodnotí jen šestnáct vzorků, zbývajících dvacet už je na divácích. Dostali u vchodu tácek, a ten odevzdají u toho stánku, kde jim gulášek chutnal nejvíce. Vítězí tým, který jich nasbírá nejvíce,“ vysvětlil pravidla soutěže předseda pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jakub Sedláček. Porota nehodnotí jen lahodnou chuť guláše, jeho barvu a glanc. Zajímá ji i to, jak jej kdo umí prodat.

„Důležitá je atmosféra stánku, jak ho má kdo vybavený, s jakou show přijdou kuchaři,“ popisuje. Kromě českých kuchařů se mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů v Přerově každoročně účastní i zahraniční hosté. Loni se stal vítězem tým z Polska, letos zase upoutaly dva slovenské stánky.

U jednoho, jenž připomínal tradiční slovenskou izbu, se dokonce hrálo na harmoniku a zpívalo. „Vážíme si našich tradic, takže vaříme domácí tarišský guláš s hřiby dubáky. A lidové písničky a tance k tomu patří,“ vysvětlovala Nataša Bausová z Taricha z Podbrezové.

Na originalitu a nové ingredience vsadil letos jeden z vítězů minulého ročníku – tým Sezako Přerov. „Snažíme se přijít pokaždé s něčím novým, a proto dáme tentokrát do guláše namleté držky,“ řekl Jaroslav Horák z Vlkoše. Ten také prozradil, jak dosáhnout toho, aby byl guláš co nejlahodnější. „Kolik masa, tolik cibule. Když je cibulka do zlatova, hned se na ni musí dát maso, aby nezhořkla. Navíc nezahušťujeme jíškou, ale chlebem, namočeným do piva,“ podotkl.

Svůj zaručený recept dodal i Jiří Šikula z potápěčského týmu v Přerově. „Žádné náhražky a žádná chemie. Maso používáme srnčí nebo hovězí a chuť vylepší maďarská paprika,“ poradil. Přímo pekelný guláš připravoval tým ze Studénky, který pro přilákání zákazníků zvolil i stylové čertovské oblečení.

„Bereme to jako charitativní akci. Jsem šéfkuchař v domově pro seniory Kamenec, takže veškerý výtěžek se vrátí zase sem. Protože jsme čerti, musí být guláš čertovský – přidáváme do něj tedy chilli papričky, fazole, černé pivo a čertovské koření,“ popsal.

Do vzpomínek na pionýrské tábory se na chvíli vrátili kotlíkoví mistři z Rokytnice. Ti stylově vyzdobili stánek vlaječkami z dob socialismu a kuchaři podávali jídlo v pionýrských košilích, s šátky kolem krku. „Svůj první kotlíkový guláš jsem připravovala na táboře, a tak jsme zavzpomínali a vsadili na styl retro. Zatímco dřív jsme ale vařili z párků a konzerv, teď děláme guláš už jen z hovězího masa,“ srovnala obě gulášové éry Jolana Přikrylová z Rokytnice.

Vítězové mistrovství republiky ve vaření gulášů

Mistrovská soutěž:
1. Tým Matěj Kovacs, Drnholec
2. Gurmán team Pivovarský šenk, Předmostí (Jan Jakeš, Lucie Sohrová, Ondřej Kajnar)
3. Hostinec U holuba, Jeseník
Divácká soutěž:
1. Zedníci Sezako, Přerov
2. Soptíci, Henčlov
3. Potápěčský tým, Přerov