VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistři kotlíků změřili v Přerově síly

Přerov /ROZŠÍŘENO VE 22:07 O 2 VIDEA, FOTOGALERIE, SEZNAM VÍTĚZŮ/ – „Pionýři z Rokytnice, vaří guláš republice,“ takovým sloganem se snažil upoutat na svou pochoutku soutěžní tým z malé obce na Přerovsku, který se v sobotu zúčastnil mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů.

11.9.2010
SDÍLEJ:

Omamná vůně se linula v sobotu z přerovského výstaviště, kde se konalo mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Foto: DENÍK / Petra Poláková-Uvírová

Nebyl jediný. Na přerovském výstavišti si změřilo síly šestatřicet mistrů kuchařského řemesla z celé republiky, z toho šestnáct jich bojovalo o vítězný titul.

„Porota hodnotí jen šestnáct vzorků, zbývajících dvacet už je na divácích. Dostali u vchodu tácek, a ten odevzdají u toho stánku, kde jim gulášek chutnal nejvíce. Vítězí tým, který jich nasbírá nejvíce,“ vysvětlil pravidla soutěže předseda pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jakub Sedláček. Porota nehodnotí jen lahodnou chuť guláše, jeho barvu a glanc. Zajímá ji i to, jak jej kdo umí prodat.

„Důležitá je atmosféra stánku, jak ho má kdo vybavený, s jakou show přijdou kuchaři,“ popisuje. Kromě českých kuchařů se mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů v Přerově každoročně účastní i zahraniční hosté. Loni se stal vítězem tým z Polska, letos zase upoutaly dva slovenské stánky.

U jednoho, jenž připomínal tradiční slovenskou izbu, se dokonce hrálo na harmoniku a zpívalo. „Vážíme si našich tradic, takže vaříme domácí tarišský guláš s hřiby dubáky. A lidové písničky a tance k tomu patří,“ vysvětlovala Nataša Bausová z Taricha z Podbrezové.

Na originalitu a nové ingredience vsadil letos jeden z vítězů minulého ročníku – tým Sezako Přerov. „Snažíme se přijít pokaždé s něčím novým, a proto dáme tentokrát do guláše namleté držky,“ řekl Jaroslav Horák z Vlkoše. Ten také prozradil, jak dosáhnout toho, aby byl guláš co nejlahodnější. „Kolik masa, tolik cibule. Když je cibulka do zlatova, hned se na ni musí dát maso, aby nezhořkla. Navíc nezahušťujeme jíškou, ale chlebem, namočeným do piva,“ podotkl.

Svůj zaručený recept dodal i Jiří Šikula z potápěčského týmu v Přerově. „Žádné náhražky a žádná chemie. Maso používáme srnčí nebo hovězí a chuť vylepší maďarská paprika,“ poradil. Přímo pekelný guláš připravoval tým ze Studénky, který pro přilákání zákazníků zvolil i stylové čertovské oblečení.

„Bereme to jako charitativní akci. Jsem šéfkuchař v domově pro seniory Kamenec, takže veškerý výtěžek se vrátí zase sem. Protože jsme čerti, musí být guláš čertovský – přidáváme do něj tedy chilli papričky, fazole, černé pivo a čertovské koření,“ popsal.

Do vzpomínek na pionýrské tábory se na chvíli vrátili kotlíkoví mistři z Rokytnice. Ti stylově vyzdobili stánek vlaječkami z dob socialismu a kuchaři podávali jídlo v pionýrských košilích, s šátky kolem krku. „Svůj první kotlíkový guláš jsem připravovala na táboře, a tak jsme zavzpomínali a vsadili na styl retro. Zatímco dřív jsme ale vařili z párků a konzerv, teď děláme guláš už jen z hovězího masa,“ srovnala obě gulášové éry Jolana Přikrylová z Rokytnice.

Vítězové mistrovství republiky ve vaření gulášů

Mistrovská soutěž:
1. Tým Matěj Kovacs, Drnholec
2. Gurmán team Pivovarský šenk, Předmostí (Jan Jakeš, Lucie Sohrová, Ondřej Kajnar)
3. Hostinec U holuba, Jeseník
Divácká soutěž:
1. Zedníci Sezako, Přerov
2. Soptíci, Henčlov
3. Potápěčský tým, Přerov

Autor: Petra Poláková-Uvírová

11.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník - řemeslník - podlahář. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce., stavební a podlahářské práce, , Požadavky:, zručnost - nutná; řidičský průkaz sk. B; , , Nabízíme:, možnost ubytování, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: podlahypospisil@email.cz. Pracoviště: Podlahy pospíšil s.r.o., Nám. Osvobození, č.p. 60, 753 61 Hranice 4. Informace: Simona Juršová, +420 601 270 021.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 110 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky., samostatnost; praxe, , Nabízíme., obědy pro zaměstnance, , Zájemci se mohou hlásit u paní Kateřiny Kopečné:, - telefonicky (09,00 - 11,00hod.) na čísle 608 421 694;, - osobně ( 09,00 - 11,00hod.) na adrese: JH MONTA s.r.o. - pracoviště Restaurace Hubert, Sklený kopec č.p. 1973, 753 01 Hranice 1. Pracoviště: Jh monta s.r.o. - pracoviště hranice, Sklený kopec, č.p. 1973, 753 01 Hranice 1. Informace: Kateřina Kopečná, +420 608 421 694.

Obchod - Obchod Obchodní zástupce 20 000 Kč

Obchodní zástupci Obchodní zástupce. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, vyhledávání nových zakázek., , Požadavky:, hledáme osobu komunikativní, spolehlivou, schopnou se rychle orientovat v problému, ochotnou učit se novým věcem, kreativní, samostatnou a odolnou vůči stresu. Uchazeč by měl mít obchodní a prezentační dovednosti, znalost MS Office alespoň na uživatelské úrovni. Praxe v obchodě je vítána, není však podmínkou. , , Nabízíme:, práci v příjemném kolektivu, závodní stravování, , Životopisy zasílejte, prosím, POUZE na e-mail pisklakova@el-lumen.cz.. Pracoviště: Elektro-lumen, s.r.o., Hranická, č.p. 505, 753 61 Hranice 4. Informace: Lenka Piskláková, +420 581 699 411.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 24 000 Kč

Řidiči tahačů Řidič sk. C + E + profesní průkaz. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, Řidič sk. C + E + profesního průkazu. Minimálně praxe 1 rok řízení soupravy 16-28 t. Alespoň částečně hovorová čeština., , Nabízíme:, zajištění ubytování, zv. prémie při kladném výsledku., , Zájemci se mohou hlásit u pana Horáka:, - zasláním životopisu (CV) na email: propal.kojetin@tiscali.cz;, - telefonicky (8,00 - 17,00 hod.) na čísle 602 740 620;, , Místo výkonu práce: Propal, spol. s r.o., Kroměřížská 181, 752 01 Kojetín. Pracoviště: Propal, spol. s r.o. - pracoviště kojetín, Kroměřížská, č.p. 181, 752 01 Kojetín. Informace: Svatopluk Horák, +420 602 740 620.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomoucký půlmaraton1. S. Kiprop (Keňa) 1:00:15
104

Vrabcová Nývltová v Olomouci zazářila. Padl i rekord trati

Chorvatská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
12

Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 22. června 2018.

Skalička chystá velkolepé oslavy, vystoupí i Pavel Novák či Fleret

Začátek července bude ve Skaličce patřit oslavám. A důvodů bude hned několik. Je to už 690 let od první písemné zmínky z roku 1328, která je svědectvím o darování obce do léna Vlčkovi z Domka.

VIDEO: Dračí zlato vypádlovala posádka Kapitána Morgana z průmyslovky

Tondův roj, Žíznivé saně, Appendix, Saláti nebo Zachovalci. To je jen pár názvů z dvaceti sedmi týmů dračích lodí, které bojovaly ve čtvrtek 21. června o Školní pohár na 11. ročníku festivalu dračích lodí Hranice Dragons 2018 v areálu Klubu vodních sportů v Hranicích na řece Bečvě.

Kráska z Peru, Austrálie nebo Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny C

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT