VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistři kotlíků změřili v Přerově síly

Přerov /ROZŠÍŘENO VE 22:07 O 2 VIDEA, FOTOGALERIE, SEZNAM VÍTĚZŮ/ – „Pionýři z Rokytnice, vaří guláš republice,“ takovým sloganem se snažil upoutat na svou pochoutku soutěžní tým z malé obce na Přerovsku, který se v sobotu zúčastnil mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů.

11.9.2010
SDÍLEJ:

Omamná vůně se linula v sobotu z přerovského výstaviště, kde se konalo mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Foto: DENÍK / Petra Poláková-Uvírová

Nebyl jediný. Na přerovském výstavišti si změřilo síly šestatřicet mistrů kuchařského řemesla z celé republiky, z toho šestnáct jich bojovalo o vítězný titul.

„Porota hodnotí jen šestnáct vzorků, zbývajících dvacet už je na divácích. Dostali u vchodu tácek, a ten odevzdají u toho stánku, kde jim gulášek chutnal nejvíce. Vítězí tým, který jich nasbírá nejvíce,“ vysvětlil pravidla soutěže předseda pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jakub Sedláček. Porota nehodnotí jen lahodnou chuť guláše, jeho barvu a glanc. Zajímá ji i to, jak jej kdo umí prodat.

„Důležitá je atmosféra stánku, jak ho má kdo vybavený, s jakou show přijdou kuchaři,“ popisuje. Kromě českých kuchařů se mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů v Přerově každoročně účastní i zahraniční hosté. Loni se stal vítězem tým z Polska, letos zase upoutaly dva slovenské stánky.

U jednoho, jenž připomínal tradiční slovenskou izbu, se dokonce hrálo na harmoniku a zpívalo. „Vážíme si našich tradic, takže vaříme domácí tarišský guláš s hřiby dubáky. A lidové písničky a tance k tomu patří,“ vysvětlovala Nataša Bausová z Taricha z Podbrezové.

Na originalitu a nové ingredience vsadil letos jeden z vítězů minulého ročníku – tým Sezako Přerov. „Snažíme se přijít pokaždé s něčím novým, a proto dáme tentokrát do guláše namleté držky,“ řekl Jaroslav Horák z Vlkoše. Ten také prozradil, jak dosáhnout toho, aby byl guláš co nejlahodnější. „Kolik masa, tolik cibule. Když je cibulka do zlatova, hned se na ni musí dát maso, aby nezhořkla. Navíc nezahušťujeme jíškou, ale chlebem, namočeným do piva,“ podotkl.

Svůj zaručený recept dodal i Jiří Šikula z potápěčského týmu v Přerově. „Žádné náhražky a žádná chemie. Maso používáme srnčí nebo hovězí a chuť vylepší maďarská paprika,“ poradil. Přímo pekelný guláš připravoval tým ze Studénky, který pro přilákání zákazníků zvolil i stylové čertovské oblečení.

„Bereme to jako charitativní akci. Jsem šéfkuchař v domově pro seniory Kamenec, takže veškerý výtěžek se vrátí zase sem. Protože jsme čerti, musí být guláš čertovský – přidáváme do něj tedy chilli papričky, fazole, černé pivo a čertovské koření,“ popsal.

Do vzpomínek na pionýrské tábory se na chvíli vrátili kotlíkoví mistři z Rokytnice. Ti stylově vyzdobili stánek vlaječkami z dob socialismu a kuchaři podávali jídlo v pionýrských košilích, s šátky kolem krku. „Svůj první kotlíkový guláš jsem připravovala na táboře, a tak jsme zavzpomínali a vsadili na styl retro. Zatímco dřív jsme ale vařili z párků a konzerv, teď děláme guláš už jen z hovězího masa,“ srovnala obě gulášové éry Jolana Přikrylová z Rokytnice.

Vítězové mistrovství republiky ve vaření gulášů

Mistrovská soutěž:
1. Tým Matěj Kovacs, Drnholec
2. Gurmán team Pivovarský šenk, Předmostí (Jan Jakeš, Lucie Sohrová, Ondřej Kajnar)
3. Hostinec U holuba, Jeseník
Divácká soutěž:
1. Zedníci Sezako, Přerov
2. Soptíci, Henčlov
3. Potápěčský tým, Přerov

Autor: Petra Poláková-Uvírová

11.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč Obsluha strojů v prádelnách a čistírnách Pracovník v provozu prádelny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Požadavky:, Praxe 2 roky v oboru výhodou, znalost Aj na komunikativní úrovni výhodou, bezúhonnost, dobrá fyzická kondice podmínkou., , Zájemci se mohou hlásit od 19.7.2018 u paní Indrákové:, - zasláním životopisu (CV) na email: indrakova@mycleanup.cz;, - telefonicky na čísle 728 045 494;, - osobně na adrese místa výkonu práce vždy ve čtvrtek od 8,00 do 9,00 hod., , Místo výkonu práce: Plynárenská 628, 753 01 Hranice. Pracoviště: Clean up s.r.o., Plynárenská, č.p. 628, 753 01 Hranice 1. Informace: Bohdana Indráková, +420 728 045 494. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 18 500 Kč Svářeči Svářeč kovů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, sváření silných ocelových plechů (až 200 mm)., , Požadujeme:, vyučení ve strojním oboru; orientaci ve výkresové dokumentaci; praxi ve sváření; certifikát 135 (MAG) = EN ISO 9606-1 135 P BW FM3 S s12,0 PF ss nb; výhodou je vazačský průkaz; zodpovědnost, samostatnost; ochotu k práci na směny - dvou nebo třísměnný provoz., , Nabízíme:, volitelné zaměstnanecké výhody (stravenky/pojištění/relax); 6 týdnů dovolené; dotované jazykové kurzy; stravování v areálu; zdravotní péče; sociální program; zaměstnanecké akce., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu na email: personalni@pspeng.cz. Pracoviště: Psp machinery s.r.o., Kojetínská, č.p. 3186, 750 02 Přerov 2. Informace: Martina Davidová, +420 581 232 036. Výroba - Výroba Strojní inženýři a projektanti 30 000 Kč Strojní inženýři projektanti, konstruktéři Inženýr projektant, konstruktér průmyslových zařízení, strojů, motorů, pohonů. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo je vhodné pro absolventy strojních průmyslovek , bakaláře a inženýry technického zaměření, znalost AUTO CAD podmínkou.. Pracoviště: Elektron-etto, s.r.o., Školní, č.p. 185, 753 66 Hustopeče nad Bečvou. Informace: Petr Jankových, +420 581 626 366. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Pizzař/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, Požadujeme schopnost učit se novým věcem, práce v kolektivu, samostatnost. Praxe s přípravou pizzy vítána, rádi zaučíme a zaškolíme., , Nabízíme:, firemní stravování, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 736 472 231 - Ing. Havelka. Pracoviště: Tigon holding s.r.o. - restaurace floria, Trávník, č.p. 322, 750 02 Přerov 2. Informace: Tomáš Havelka, +420 736 472 231.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Hranická praktická lékařka pro dospělé Jitka Nováková  očkování proti chřipce podporuje.

Nakazit chřipkou nás může i člověk, který vypadá zdravě

Studená fronta přichází, vybalte svetry. V pondělí může na horách i sněžit

Na pořádný teplotní sešup to vypadá počátkem víkendu. Ba co více, v pondělí může na horách padat sníh.

Co s dopravou v Hranicích? O besedu nebyl zájem

Jak hledat řešení problémů spojených s dopravou, se na setkání v zámecké zahradě pokusil nastínit dopravní expert Jaroslav Martínek.

Octavie v Hranicích srazila cyklistu, nedala mu přednost

Se zraněním skončil v nemocnici devětasedmdesátiletý cyklista, kterého srazilo ve středu po poledni auto na Smetanově nábřeží v Hranicích.

Učitelky ze školy 1. máje darovaly do Kabelkového veletrhu 33 kabelek

Kabelky malé, velké, barevné, červené, zelené, modré nebo decentní černé se rozhodly darovat do Kabelkového veletrhu Deníku učitelky Základní školy 1. máje v Hranicích. Přerovský a hranický deník jej v Přerově pořádá už potřetí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT