Majitel automatu na mléko přepokládal, že zájem lidí bude daleko větší.

„Původně jsme počítali s prodejem okolo sta litrů denně. V současnosti jde však na odbyt jen zhruba pětačtyřicet litrů, které většinou kupují pravidelní zákazníci,“ uvedl zemědělec Antonín Horník z Poruby u Hustopeč nad Bečvou.

Každý den je podle něj jiný. Nejlepší jsou pátky, kdy se prodá i přes sto litrů mléka, a nejslabší jsou víkendy a pondělky. Z množství lidí, kteří kolem automatu za den projdou, si jich mléko koupí jen nepatrný zlomek.

„I když je mléčný automat prodělečný, mám radost i z těch několika desítek spotřebitelů,“ přiznal Horník.

Necelé dva roky zákazníci za litr plnotučného kravského mléka platili patnáct korun. Kvůli rostoucím cenám všech potravin se však majitel před týdnem rozhodl podražit o dvě koruny.

„Mléko z automatu kupuju od té doby, co je tady. Peníze navíc rád zaplatím, protože kvalita čerstvého kravského mléka se nedá srovnat s tím, co prodávají v obchodech,“ řekl starší muž, který mléko kupuje pravidelně.

Čerstvě nadojené a zchlazené

Čerstvé kravské mléko z Farmy Zdeňka do automatu doplňuje Antonín Horník každý den.

„Mléko je nově nadojené, zchlazené na pět stupňů a nijak neupravované. Množství, které se za den neprodá, vždy beru domů. Většinou ho využívám jako krmivo pro zvířata,“ upřesnil Horník.

Cedule na automatu zákazníky upozorňuje, že by se mléko mělo tepelně zpracovat.

Přestože se mléko v automatu denně mění, mnoho lidí stále nevěří v jeho zdravotní nezávadnost.

„Raději kupuju krabicové mléko z obchodu, protože se bojím, že to z automatu obsahuje nebezpečné zárodky. Doma bych ho navíc musela převařovat, což je pro mě zbytečná práce navíc,“ vysvětlila Jarmila Kučerová, která čerstvé mléko z automatu zásadně nekupuje.

Spotřebovat do dvou dnů a raději převařit

Podle hygieniků mléčné automaty splňují veškeré hygienické i veterinární normy. Kvůli patřičné sanitaci a dezinfekci musejí schválit provoz každého zařízení. Automaty navíc podléhají hygienické kontrole.

„Pokud nemáme žádné podezření na závadnost mléka, provádíme kontroly dvakrát za rok. Mléko obsahuje zárodky a bakterie jako každý jiný nezpracovaný živočišný produkt, ale jako takové není nebezpečné,“ poznamenal vedoucí odboru hygieny Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Pavel Moravec.

Zdraví lidé nejsou zárodky v tepelně nezpracovaném mléce nijak ohroženi.

„Na jeho konzumaci by si však měli dávat pozor zejména citliví jedinci a senioři. Mléko by neměla pít ani batolata do jednoho a půl roku,“ varoval Moravec.

Ani v horkých letních dnech mléko podle Moravce nepředstavuje žádné nebezpečí, pokud je pod kontrolou a patřičně zchlazené. Spotřebovat by se mělo vždy do dvou dnů od natočení z automatu.

Iveta Podešvová