Za nižší poptávkou veřejnosti prý stojí zejména odklonění hlavní cyklotrasy, která Skaličkou prochází.

„Letos je zájem slabší než v minulých letech. Zatímco dříve cyklisté na prohlídku mlýna zamířili při cestě přes Hustopeče, Němetice a Zámrsky, teď už jezdí kolem štěrkových jezer, přes Milotice, Kamenec a pak už se vydají přímo směrem na Ústí. Do mlýna, který stojí na druhé straně Skaličky, se tak nepodívají. Pro nás to znamená úbytek asi o osmdesát procent," zhodnotil letošní návštěvnost provozovatel větrného mlýna ve Skaličce Antonín Červek.

Na jednu z nejvýznamnějších dominant Skaličky, kterou má obec zobrazenou i ve svém znaku, prý pomalu zapomínají také lázeňští hosté v Teplicích nad Bečvou.

„V dřívějších letech se tito lidé vypravili z Teplic na pětikilometrovou procházku do Skaličky, aby si prohlédli náš mlýn. To už ale teď neplatí," doplnil. I tak musí provozovatelé o mlýn ve Skaličce průběžně pečovat.

„Jde o drobnější úpravy, zvenku se dřevěná stavba natírá, vevnitř se průběžně uklízí," dodal Antonín Červek.

V Partutovicích jsou poměrně spokojení

To v Partutovicích, kde se nachází rovněž dřevěný větrný mlýn německého typu, jsou s návštěvností Maršálkova mlýna poměrně spokojení. Podle manželky současného vlastníka mlýna Věry Kandlerové se zájem o prohlídku stavby pohybuje dlouhodobě na stejné úrovni. Mlýn si přijdou prohlédnout až desítky návštěvníků týdně, přičemž velké procento z nich zaujímají právě cyklisté.

„Přesné statistiky nemám, ale ta návštěvnost je přibližně stejná. Nedá se říct, že by zájem o větrný mlýn výrazně klesal, nebo naopak stoupal," řekla s tím, že o prohlídku kulturní památky z roku 1837 se lidé hlásí o víkendech i během pracovních dnů.

Porubský mlýn čeká rekonstrukce

Největší rekonstrukce čeká v příštích letech na větrný mlýn v Porubě, místní části Hustopeč nad Bečvou. Díky procházející cyklotrase také tuto památku navštěvují hlavně zastánci jízdy na kole, ovšem pokud předem nenahlásí zájem o prohlídku interiéru, uzamčenou stavbu si prohlédnou jen zvenku.

„V případě poptávky vycházíme žadatelům vstříc a ke kompletní prohlídce mlýna doplňujeme i výklad. Ovšem předpokládáme, že nejvíce zájemců se u mlýna zastaví jen při cestě, bez předchozí domluvy," konstatoval tajemník úřadu městyse v Hustopečích nad Bečvou Václav Vomáčka.