Obě přemístitelná zařízení zůstávají od svá instalace doposud v choulostivých oblastech, tedy hranickém parku a Drahotuších.

„Kamera, kterou máme umístěnu v Sadech Československých legií, nám pomohla při větších akcích, které se odehrávají v sokolovně, jako jsou plesy a diskotéky. Pokud díky kameře v parku zjistíme větší množství lidí, policejní hlídka to tam na základě informace operátora preventivně prohlídne. Tím de facto včas zabraňujeme nějakým trestným činům a přestupkům. Kamera má tak hlavně preventivní charakter," sdělil velitel Městské policie Hranice Miroslav Mann s tím, že dříve se po větších nočních akcích v parku objevovaly poničené lavičky či jiný majetek.

Kam by se mohla kamera ještě umístit?

Městská policie už v současné době uvažuje o tom, že po vyřešení technických záležitostí by se v parku umístila jedna kamera nastálo a mobilní systém by mohl posloužit v jiných lokalitách města.

„V úvaze připadá Čechova ulice, kde se sdružují různé party, nebo Šromotovo náměstí, kde je základní škola," uvedl velitel hranických strážníků, který doplnil, že celý systém kamer v Hranicích v potírání zločinů hodně pomáhá.

„Je to pro nás prodloužená ruka, díky které máme přehled o tom, co se ve městě děje. Pomocí kamer jsme zadrželi i několik osob, které se dopouštěly přestupků, například krádeží z obchodů či ujetí z místa dopravní nehody. Byly to různé i výtržnosti, dokonce i zadržení hledaných osob. Kamery beru jako jednu z nejpřínosnějších věcí, kterou pro tuto činnost máme," ujistil Miroslav Mann.

Mobilní zařízení, které je od podzimu umístěné v Drahotuších, si pochvaluje i velitel státní policie v Hranicích Petr Čech.

„Zatím závěry nemáme, na to ještě asi ještě brzy. Tento kamerový systém nám ale slouží k získávání informací a poznatků z Drahotuš, kterými dost často projíždějí pachatelé trestné činnosti. Jde například o vloupání do osobních vozidel. V tomto nám kamera určitě pomohla," konstatoval velitel.

Také státní policie může mobilní kamerový systém přesouvat podle vývoje kriminality ve městě a jeho místních částech.

„Budeme pružně reagovat na aktuální vývoj. Zatím to ale v Drahotuších ještě určitě zůstane," dodal Petr Čech.

Kamerový systém obecně funguje v Hranicích už od roku 1998. V roce 2000 byl počet stálých monitorovacích zařízení ve městě rozšířený ze čtyř na sedm. Od loňského podzimu tak k tomuto počtu přibyla jedna mobilní kamera městské policii, další pak policii státní.