Standarta zavlaje na budově magistrátu v úterý 5. července – tedy přesně v den, kdy si země připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Radní chtějí tímto krokem připomenout významnou událost našich dějin.

„Věříme, že každý člověk, který zná dějiny své země a své kořeny, ví, kam patří. Na co být hrdý a čeho si vážit. Je důležité, aby lidé neztratili hrdost na svou zemi, ctili její historii i tradiční hodnoty. Vždyť na hodnotách křesťanství stojí celá naše kultura," vysvětlil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO), který návrh předložil radě města.

Současné vedení města, které na radnici usedlo po volbách v roce 2014, podpořilo v březnu už podruhé i vyvěšení tibetské vlajky.

Podle webových stránek www.zamoravu.eu se letos k této iniciativě připojí přes padesát obcí na Přerovsku.

Poněkolikáté vyvěsí vlajku na radnici v Dřevohosticích.

„Je to zhruba popáté. Není v tom ale žádný politický podtext. Jako patrioti moravskou vlajku vyvěsíme stejně jako naši obecní," uvedl starosta Petr Dostál.

Větší vztah než k Čechám

O vyvěšení vlajky rozhodli i radní v Tovačově nebo Oseku nad Bečvou.

„Vlajku vyvěšujeme už delší dobu. Beru to jako gesto, Morava má svou historii a k území, kde žijeme, mám větší vztah než například k Čechám," vysvětlil svůj krok starosta Martin Engl.

K akci se letos připojí také v Hranicích.

„V minulosti to na radnici nebylo obvyklé, ale letos se k této akci připojíme. Vlajka se objeví u hlavního vstupu na Městský úřad, tedy na zámku," uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Někde ji nevyvěsí

Několik obcí ale vlajku nevyvěsí.

„V minulosti jsme vlajku vyvěsili, ale měly jsme negativní reakce. Moravané mají mezi sebou spory o správné podobě vlajky, až se dohodnou, tak o tom budeme uvažovat," vysvětlil starosta Kojetína Jiří Šírek s tím, že státní i obecní vlajku na radnici lidé uvidí.

Lidé, které jsme oslovili v anketě, považují vyvěšení moravské vlajky za správné.

„Teď v souvislosti s brexitem je to hodně aktuální. Lidé by si měli uvědomit, kam vlastně patří. Až si ale Morava někdy vybere hlavní město, jsem hodně zvědavý, které to bude – jestli Brno, Olomouc nebo Zlín," vyjádřil svůj názor Martin L. z Přerova.