„Tomáš Vítek nebyl přímo rodákem ze Skaličky, ale pocházela odtud jeho maminka. On sám tady rád jezdil na prázdniny. Byl z Brna, ale ke Skaličce měl velice vřelý vztah," přiblížila správkyně muzea Jana Bagarová.

Jedním z podnětů k vybudování minimuzea byla výstava fotografií samotného námořníka v budově obecního úřadu, která mezi občany zaznamenala velký úspěch. Vzpomínku na pestrý život zajímavé osobnosti pak od loňského léta ztvárnilo právě malé muzeum, a to přímo v objektu, který mořeplavec věnoval obci.

„Zájem o návštěvu muzea zatím projevují hlavně místní obyvatelé. Nejvíce lidí k nám zavítalo od července do listopadu, přes zimu ta návštěvnost trošku stagnuje. Očekáváme ale, že na jaře půjde křivka návštěvnosti opět nahoru," zmínila Jana Bagarová.

Příznivcům Tomáše Vítka se podařilo vypočítat, že mořeplavec strávil během života jen na lodi celkem devět let. Zajímavostí nejen o jeho plavbách se ale návštěvníci dozví mnohem více.

Místa, která během svého života Tomáš Vítek navštívil, mohou příchozí lidé zhlednout například z mnoha fotografií či z videa. „Pro děti tady máme různé speciality. Na mapě se mohou podívat do všech přístavů, ve kterých námořník zastavil, jsou tu pro ně připravené hry a vyzkoušet si mohou také vázání námořních uzlů," uzavřela Jana Bagarová.

Správci muzea by do nastávající sezony v místnosti rádi uvítali například i výpravy škol a školek ze širšího okolí, které by návštěvu muzea mohly spojit i s dalšími zajímavými zastávkami v této obci na Hranicku.