Tuto výstavu pro veřejnost připravil přerovský Mykologický klub. Jeho aktivita však nespočívá pouze v pořádání houbařských výstav, ale přerovští mykologové své úsilí zaměřují především na určování hub a jejich ochranu.

Mapují houbařské lokality v regionu

„Mykologický klub v Přerově vznikl před jedenácti lety. Původně byl součástí místní Biologické stanice, později Muzea Komenského a nyní působí jako pobočka České mykologické společnosti,“ vysvětlil Jiří Polčák, který stál spolu s Milanem Pláškem u vzniku přerovského Mykologického klubu.

„Zpočátku jsme měli něco kolem osmi členů, nyní se tento počet ztrojnásobil,“ upřesnil současný předseda organizace Plášek. K hlavní aktivitě přerovských mykologů však nepatří jen sbírání hub do košíků, ale hlavně jejich určování a mapování lokalit v okolí Přerovska.

„V současné době je na území naší země chráněno celkem šestačtyřicet druhů hub. Snažíme se mapovat a chránit lokality, kde se tyto vzácné a chráněné druhy nacházejí. Chceme veřejnost seznamovat s problematikou praktické ochrany hub,“ doplnil Polčák.

Přerovští mykologové tak během sezony pořádají společné výpravy do přírody a zájemce přímo v terénu seznamují s různými druhy hub. Vedle toho provozují celoročně mykologickou poradnu, kterou houbaři najdou v prodejně v přerovské Bratrské ulici.

Mykology překvapil nález satana

„Někteří lidé naši poradnu navštěvují opakovaně. Stává se, že nám lidé donesou třeba celý koš a chtějí určit jeho obsah. Loni nám tam zase jeden houbař přinesl hřib satan. Tím nás velice překvapil, protože v našich podmínkách se příliš nevyskytuje. Ukázal námmísto, kde houbu našel, a my jsme pak mohli tuto lokalitu důkladně zmapovat,“ řekl Milan Plášek.

Vedle houbařských exkurzí pak přerovští mykologové pořádají jarní a podzimní výstavu hub, ale také zimní ochutnávku houbových jídel. Ta, stejně jako výstavy hub, patří k hojně navštěvované akci.

„Ochutnávkou hub děláme každoročně tečku za uplynulou sezonu. Ta letošní však ještě nekončí. Podle předpovědi počasí by totiž houby mohly ještě růst. To se týká alespoň václavek, z nichž se dají připravit výborné pokrmy,“ řekl jednatel Mykologického klubu Miloš Šidlo, který patří k vyhlášeným kuchařům houbových specialit.

Dršťková z kotrče

„K mým oblíbeným pokrmům patří například dršťková polévka z kotrče kadeřavého, kterému se říká beraní hlava. Postup je stejný jako u přípravy dršťkové polívky, jen se použije tato houba,“ svěřil se Šidlo s tím, že na různé houbové speciality se mohou zájemci těšit 25. listopadu, kdy se v Přerově koná tradiční ochutnávka hub.