V Teplicích nad Bečvou večer dosáhla hladina třetího povodňového stupně a s obavami vzhlíželi k rozbouřenému toku také v Přerově.

Nejvíce zasažena byla obec Ústí na Hranicku, kde voda zaplavila místní sportoviště a uzavřela cestu.

Situace se výrazně zdramatizovala ve večerních hodinách, kdy řeka Bečva v Teplicích dosáhla třetího povodňového stupně.

Hladina vystoupala na 405 centimetrů s průtokem 398 metrů krychlových za sekundu.

Evakuace lázní?

Lázně Teplice byly po celou dobu ve spojení s povodňovou komisí města Hranice, ale evakuace hostů do večerních hodin zatím nebyla nutná.

„Hosté se nás na situaci ptají, ale stav zatím není tak vážný, abychom museli podniknout zásadnější kroky. K evakuaci většinou přistupujeme až ve chvíli, kdy je voda na kolonádě. My ale máme hranici stanovenou výše než je povodňový plán," řekl vedoucí technického provozu Lázní Teplice Zdeněk Růžička.

Opatření k evakuaci se podle něj provádějí, pokud hladina Bečvy vystoupá na 550 centimetrů.

„Toho se neobáváme, protože toky nahoře klesají. V Teplicích už jen slabě mrholí, neprší," řekl.

Kvůli stupni ohrožení svolával starosta Hranic každé dvě hodiny krizový štáb a povodňovou komisi.

„Jedeme se zrovna podívat na místa, kde hrozí vylití Bečvy. V tuto chvíli jsou dvě - pod jezem u zahrádkářské kolonie, a pak u lázní v místech, kde jsou tenisové kurty a park," řekl večer starosta Hranic Jiří Kudláček.

Jak to vypadá u vás?
Pošlete nám vaše snímky na hranicky@denik.cz.

Přerov: Doufáme, že to odezní

V Dluhonicích, a tedy i samotném Přerově, se situace nevyvíjela tak dramaticky. Krátce po čtvrté hodině odpoledne zde stále platil první povodňový stupeň a hladina vystoupala na 426 centimetrů.

Průtok dosahoval hodnoty 309 metrů krychlových za sekundu. Jenže to není v Přerově nic mimořádného.

Jen pro srovnání: v květnu roku 2010, kdy okrajové části města zasáhla padesátiletá voda, měla Bečva 695 centimetrů při průtoku 555 metrů krychlových za sekundu. Druhý povodňový stupeň začal platit kolem šesté hodiny večer.

„Kulminace bude rychlejší, než jsme čekali. V Beskydech sice prší, ale jen slabě. Doufáme tedy, že to odezní," zhodnotil šéf odboru Stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu Pavel Juliš.

„Členové povodňové komise jsou v pohotovosti a budou až do večera. V případě nebezpečí rozešleme občanům varovné sms," nastínil.

Povodí Moravy se snažilo regulovat vodní tok.

"Regulovali jsme všechny nádrže, abychom měli dostateční retenční kapacitu pro zadržení vody," uzavřel mluvčí povodí Moravy Petr Chmelař.

Zatopené hřiště TJ Sokol Ústí v pátek 28. dubna 2017 kolem druhé hodiny odpoledne
Místo fotbalu vodní pólo? Hřiště Ústí je pod vodou, hrát se nebude

Větve a stromy z Valašska

Boj hasičů, sokolů a obyvatel Ústí začal už během dopoledne, kdy začala Bečva nebezpečně stoupat.

Čekalo se na to, co udělá příval, který se přižene z Valašska hodinu po poledni. Odpoledne už bylo jasno: voda se dostala i na silnici, takže musela být uzavřena.

„Máme vyklizený suterén hospody a sportovní areál. Je tu dvacet chlapů i děvčata, která nám pomáhají s úklidem," vylíčil starosta Ústí Libor Vykopal.

Podle něj nezbývá než čekat a doufat, že se předpovědi meteorologů nemýlí. I tak ale bude celá vesnice až do večera na nohou.

Hasiči vyjížděli na Přerovsku k několika zásahům. Bečva s sebou totiž z Valašska přinesla kusy naplavenin, které bránily průtoku a ucpávaly koryto.

„Už ráno jednotky zasahovaly v Polomi, kde klády a větve ucpaly průtok potoka pod mostem. Naplaveniny jsme odstranili, aby mohla voda odtéct," popsala krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Ilustrační foto
Řidič lákal školáka v Hranicích na dobroty. Šlo o nedorozumění

Most uzavřeli

K poškození zábradlí naplaveným stromem došlo na jezu v Hranicích a kvůli rozlití vody byl uzavřen i most v Hustopečích nad Bečvou.

„U Němetického mostu se Bečva rozlila a je uzavřen, aby se tudy nedalo projíždět. Už zde totiž zapadl jeden automobil. Jinak je situace stabilizovaná, Loučský potok a Jasenka se prozatím z koryta ven nedostaly," vylíčila starostka Hustopeč nad Bečvou Júlia Vozáková.

Dobrovolní hasiči mají připravené pytle a v pohotovosti je i povodňová komise.

Jednotka zasahovala i v Olšovci, kde klády a větve ucpaly koryto místního potoka a voda naplnila příkopu podél komunikace. Dostala se až na cestu.

„Dva kmeny stromu zachytily o pilíř mostu v Lipníku nad Bečvou. Informovali jsme pracovníky Povodí Moravy, kteří zajistí mechanizaci k odstranění naplavenin," doplnila mluvčí.

Po čtvrté hodině odpoledne vyjížděla jednotka ještě jednou do Lipníku nad Bečvou, protože se ucpal propustek na Bečvě.

Problémy byly i v Černotíně na Hranicku, kde voda zaplavila pole, hřiště a pár zahrad.

Author Šela Marathon
Populární Author Šela Marathon se blíží, účast možná trhne rekord