Kříž o velikosti přes tři metry budou moci obdivovat návštěvníci Mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které se uskuteční už tento víkend.

„Rozhodli jsme se opustit figurální motivy, které jsou velmi pracné, a rozhodli se vytvořit kříž. Bude dočasně vystavený u třetí brány a stane se později součástí kaple. Protože bude i nasvícený, určitě přiláká návštěvníky," uvedl jeden z mistrů černého cechu Michal Ptáček.

Oba umělečtí kováři pracují na nové plastice nepřetržitě už od neděle a dílo má být hotové koncem týdne. Kováři připouštějí, že zvládnout práci za pouhý týden je náročné.

„Kříž je vytvořený ze tří masivních hřebů v moderním provedení. Kvůli zpracování jsme si s sebou přivezli i velký svěrák. Spodek je pak pojatý v archaickém stylu. Kříž je hotový a nyní budeme dělat jeho zdobnější části," doplnil Petr Gajdušek.

Na Kovářské fórum, které se na hradě koná celý týden, naváže o víkendu Mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

„Přihlášených je čtyři sta účastníků, ale počítáme s tím, že jich dorazí přes pět set. Přijedou kováři z Austrálie, Ameriky, Izraele, Palestiny, ale také řady evropských zemí – Itálie, Německa či Rakouska," přiblížil kastelán hradu Jan Lauro.