V úterý dopoledne se kvůli tomuto kalamitnímu stavu sešli zástupci České inspekce životního prostředí s lesními hospodáři i starosty několika obcí zasažených katastrů, aby společně celou záležitost prodiskutovali.

Specialisté se tak snaží apelovat hlavně na majitele pozemků, v nichž se poškozené stromy nacházejí. Pokud totiž stromy jejich vlastníci nechají bez zákroku, lesy budou hynout a kůrovec se i nadále bude rychle šířit. Výzva inspekce byla zveřejněna mimo jiné i úterním vydání Přerovského a hranického deníku.

Za rozšířením kůrovce stojí letošní suchoV lesích na Hranicku se rozšířil kůrovec, situací se zabývá inspekce

Značný podíl na kalamitním stavu má především letošní suché počasí.

„Srážky byly slabé, téměř žádné. Pro brouka se tak objevila výrazná dispozice. Ještě horší je fakt, že brouk likviduje nejen staré, ale i mladé porosty do čtyřiceti let, kde by se vyskytovat neměl," řekl inspektor Bohuslav Víša z oddělení ochrany lesa.

Rozsah poškozených dřevin se na Hranicku odhaduje jen těžko. Jen v katastru Stříteže nad Ludinou se ale dá mluvit o stovkách napadených stromů, v celém hranickém regionu pak o tisících poškozených kusů.

„Například lýkožrout severský, který se tady vyskytuje, je zákeřný i tím, že brzy napadává ještě další stromy. Brouk je namnožený, a pokud nebude z hlediska počasí příznivý rok, dá očekávat, že situace bude ještě horší. Pokud nás nečeká studené jaro, budou tady problémy přetrvávat ještě dva nebo tři roky. Do budoucna to bude pro vlastníky lesů velký problém," doplnil Bohuslav Víša.

Kůrovec se v oblasti vyskytuje asi osm let

Podle jeho informací eviduje Česká inspekce životního prostředí výskyt kůrovce v oblasti už přibližně od roku 2004. „Ještě loni to ale v takovém stavu nebylo. Kalamitní situace nastala až po letošním srpnu," konstatoval inspektor.

To, že například obyvatelé Stříteže letošní sucho výrazně pocítili, potvrdil i tamní starosta.

„Teď je zrovna po dešti, přesto v potoce teče vody jen trochu. Vysychají studny, které nikdy předtím nevysychaly," konstatoval starosta obce Petr Pajdla s tím, že výzva určená majitelům lesů se kromě úřední desky opakovaně objeví také v hlášení místního rozhlasu.

Kůrovec se ale šíří velmi rychle. Situace neznepokojuje jen Střítež nad Ludinou či Jindřichov, z Hranicka se týká také katastrů Hrabůvky, Milenova i dalších sousedních obcí.

Hospodáři apelují na vlastníky pozemků

Jenže informovat co nejrychleji všechny soukromé vlastníky dotčených úseků není jednoduché. Nejenže několik z nich žije třeba na opačném konci republiky a vlastnická struktura se často mění, navíc jsou nejasné také jednotlivé hranice mezi pozemky. To přiznal i odborně lesní hospodář Martin Honka. Ten také upřesnil následující kroky.

„Budeme pokračovat v tom, co děláme doposud, tedy i nadále obesílat jednotlivé vlastníky a posílat jim výzvy. Dále musíme zjišťovat kůrovcová ohniska. Alespoň z mojí pozice se s tím nic jiného bohužel nedá dělat. Pokud si ale lidé s něčím nejsou jistí, přijedu a nejasnost jim upřesním. Kdykoliv se na mě mohou obrátit," sdělil.

Majitelé pasivitou porušují zákon

Majitelé svou nečinností podle inspektorů v podstatě porušují zákon o České inspekci životního prostředí. Ten totiž značí, že se nesmí ohrožovat lesy sousedních vlastníků, k čemuž přelétáváním kůrovce dochází.

„Provádět kontrolu, neodkladné pokácení a asanaci postřikem, případně rychlé vyvezení vykácených napadených stromů z lesa je povinností každého vlastníka lesa, která vyplývá z lesního zákona," stojí ve výzvě, kterou inspekce rozeslala nejen do dotčených obcí.