Na slavnost zavítal i potomek někdejšího majitele zámku

Prohlídka hustopečského zámku, jenž kdysi patřil jeho předkům, podle jeho slov rozhodně stála za to.

„K historii tohoto místa má velké pouto, protože je z rodu Podstatzkých a za panování jeho předka Jana Nepomuka Podstatzkého bylo koncem 16. století dostavěno severní barokní křídlo zámku. Zasloužil se i o zbudování kostela a ohradní zídky se čtrnácti barokními sochami," řekla starostka městyse Júlia Vozáková.

Ta pozvala hraběte na sobotní vernisáž výstavy, věnované tomuto významnému moravskému šlechtickému rodu.

Městys se snaží zámek v Hustopečích postupně zvelebovat, a to s pomocí dotací ministerstva kultury a Olomouckého kraje. Letos se podařilo získat 800 tisíc korun na dokončení opravy střechy západního křídla zámku a zahájení rekonstrukce jeho jižní části.

Hrabě Jan Podstatzký-Lichtenstein, který je majitelem zámku ve Velkém Meziříčí, přijel do Hustopeč i se svou francouzskou chotí. Byl mile překvapen vstřícností zdejších lidí, ale hlavně tím, že se do rekonstrukce zámku investují nemalé finanční prostředky.

„Překvapuje mě také, jak velké bylo naše panství," svěřil se muž, který z Československa odešel v roce 1948 jako desetiletý hoch a vrátil se zpět až po revoluci v devadesátých letech.

Hustopečské dny, které se konaly v zámeckém areálu už pojedenácté, dokážou pokaždé něčím překvapit. V sobotu odpoledne se o zpestření programu postarala Bára Basiková se skupinou Basic Band.

Na koncertě zazněly její nestárnoucí hity, ale i muzikálové melodie. Zpěvačku během vystoupení zaujal výkon jednoho z dětských tanečníků natolik, že šestiletého chlapce představila publiku a mohl si s ní zatančit přímo na podiu.

Nezklamala ani Pakostra – bluesový projekt zpěváka a kytaristy skupiny Buty Radka Pastrňáka. Po ní se představila další skvělá kapela – Pangea, která zahrála revivalové songy skupiny Beatles.

„Tou největší perličkou je ale nedělní koncert Zlatého slavíka Karla Gotta. Lidé si zpočátku mysleli, že je to revival, ale když zjistili, že se jedná skutečně o našeho nejznámějšího zpěváka, následovaly úžasné reakce," prozradila starostka městyse.

Podle ní telefonovali kvůli koncertu do Hustopeč nejen lidé z České republiky, ale i z Německa a Polska.

„Jen v předprodeji bylo prodáno na pět set vstupenek," uzavřela