„Před deseti lety jsem se vsadil, že Jizerku vůbec dojedu a teď jezdím každý rok. Závod se stále posouvá jak po organizační, tak po sportovní stránce. Já ale nejsem velký pamětník, potkávám tam borce, kteří jedou i pětatřicátý ročník. Nicméně za těch deset let jde vidět velký skok kupředu ve všem,“ řekl Zdeněk Hoffman.

Sport je stylem života a je potřeba mu věnovat hodně času a na velké závody taktéž. Zdeněk Hoffman se v minulosti na Jizerskou padesátku připravoval vždy okolo dvou měsíců dopředu. Letos to měl jinak.

„Letošní Jizerka byla v rámci mé dlouhodobé přípravy takovým posledním testem před Vasovým během (běh ve Švédsku na 90 km, pozn. red.). O Vasáku jsem uvažoval již několik let, teprve letos se mi splní sen každého běžkařského nadšence. Startovat budu 5. března,“ řekl sympatický Zdeněk.

I kvůli Vasovu běhu ve Švédsku mu letos zabrala příprava okolo deseti měsíců, kdy pravidelně jezdil na kole, kolečkových bruslích nebo plaval a běhal. V tomto období je samozřejmě důležitá podpora ze strany rodiny.

„Rodina mě podporuje, ale hlavně toleruje. Oba synové hrají fotbal, takže manželka si na náš sportovní život zvykla. Pravidelně se Jizerky účastní a je pro mne vždy první pomocí, když se něco nedaří,“ pochvaluje si Hoffmann.

S parťákem

Na Jizerskou padesátku Zdeněk nikdy nejezdí sám a brává s sebou i svého parťáka Zdeňka Řepu. Ten se ale letos kvůli zdravotním důvodům nemohl zúčastnit, tak ho poprvé vystřídal Mirek Gerhard, který pravidelně obsazuje přední příčky na Karlovarské padesátce nebo Orlickém maratonu.

„Společně jsme absolvovali několik tréninkových výběhů, byli jsme i v Karlovicích a společně jedeme na Vasák. Je sice o generaci mladší, ale původem také fotbalista, takže si rozumíme,“ vyprávěl Zdeněk Hoffmann.

Při letošní Jizerské padesátce se Zdeněk Hoffmann umístil na 2470. místě s celkovým časem čtyř hodin a sedmnáct minut, jeho partner Mirek Gerhard pak obsadil 301. místo s časem dvou hodin a čtyřiceti minut.

ČTĚTE TAKÉ: Sídliště Hromůvka má problém s parkováním