Jedinou výjimkou jsou děti – těch v hledištích opravdu ubylo. Souvisí to s tím, že řada škol vyhlásila chřipkové prázdniny.

„Chřipka se u nás zatím neprojevila. Kolik lístků je vyprodáno, tolik lidí přijde,“ říká Jan Vrba, manažer kultury v Městském domě v Přerově. Na poslední z akcí, koncert orchestru Václava Hybše a jeho hostů, přišlo kolem tří stovek lidí. „Návštěvnost je slušná. Pouze na Mikulášování, které jsme měli 3. prosince, bylo méně dětí, než bývá obvyklé,“ srovnává Vrba.

Méně malých diváků zaznamenali také v Kojetíně, kde v neděli hráli pohádku Čert a Káča. „Přišlo asi o třetinu méně dětí,“ odhaduje Alena Jurmanová z Městského kulturního střediska v Kojetíně. O něco méně lidí dorazilo také na páteční divadelní bál. „U akcí pro dospělé není ale ten úbytek zdaleka tak výrazný,“ doplňuje Jurmanová.

Přesouvat nebo rušit akce kvůli tomu, že by onemocněli účinkující, pořadatelé zatím nemuseli. „Minulou středu vystupovali naši žáci na jarmarku na náměstí a až na jednoho nemocného všichni ostatní přišli,“ uvedl zástupce ředitele Základní umělecké školy Hranice Rostislav Plachý, podle nějž nikdo z žáků nechyběl ani na pondělním vystoupení v místním domově seniorů. V pátek má umělecká škola v plánu představit se na dětském vánočním jarmarku v zámecké dvoraně a v sobotu pak v Hustopečích nad Bečvou. „Dneska jsme měli zkoušku a přišli jsme na ni v plném počtu. Do soboty je sice ještě spousta času, ale doufám, že z ani jednoho vystoupení kvůli chřipce nesejde,“ vyjádřil naději Plachý.

Kromě akcí v uzavřených prostorech se před Vánocemi koná i hodně těch pod širým nebem. V Přerově na náměstí například brzy začnou Vánoční hvězdičky. „Nečekám, že by lidí přišlo méně. Na rozsvěcení stromu letos bylo naopak víc návštěvníků než loni,“ říká pořadatel programu Rudolf Neuls. Více diváků přišlo i na rozsvícení stromu v Lipníku. „U akcí na náměstí, kde se neprodávají vstupenky, se přesný počet určit nedá. Odhaduji ale, že přišlo tak o třetinu víc lidí než loni,“ říká Blanka Prudilová z odboru školství v Lipníku, která má pořádání akcí na starosti. Také adventní koncert v kostele svatého Františka Serafinského v Lipníku si přišlo poslechnout kolem dvou set lidí.

„U nás to s chřipkou zatím asi není tak hrozné. Na Mikulášování a rozsvícení stromu přišlo srovnatelně lidí, jako v předchozích letech,“ uvádí tajemnice Městského úřadu v Tovačově Ivana Kociánová.

„Obecně platí, že v uzavřených prostorách, jako jsou divadla, kina, ale také vlaky a autobusy, se nákaza šíří snadněji. Naopak venku, kde volně proudí vzduch, není riziko tak vysoké,“ vysvětluje epidemioložka Jitka Skácelová z hygienické stanice v Přerově. Hygienici sice v době epidemie nevidí shromažďování lidí rádi, nic ale zakazovat nemůžou. „My pouze dáváme doporučení. Na každém pak záleží, jak je zodpovědný. Kdo má příznaky virózy, rozhodně by neměl chodit mezi lidi,“ říká Skácelová.

Na hygieniky se pro radu obracejí i školy. Ptají se například na to, zda mají kvůli chřipce rušit účast na koncertech. „Vždycky je to individuální, hromadnou odpověď dát nejde. Záleží na tom, o jakou třídu jde a kolik dětí na škole je už nemocných,“ zmiňuje epidemioložka.

Pavla Kubištová, Kateřina Kapková