S medvědem a muzikanty obchází dům po domu obvykle na dvacítka masek, a protože se Skalička v posledních letech rozrostla o třicítku domů, zabere jim to téměř celý den.

„Začínáme ráno a končíme až kolem šesté večer,“ přiblížil místostarosta skaličských hasičů Jan Řehák, který do sboru vstoupil ve svých patnácti letech a od té doby se masopustního průvodu účastní každý rok.

S přípravami začali skaličtí hasiči už před pár týdny, masky se totiž mění a je potřeba se pořádně připravit.

„Dopředu musíme probrat plán, kudy půjdeme, abysme stihli projít celou obec. Masky se snažíme střídat, některé jsou stejné, ty tradiční jako vodník, hasič nebo kominík, ale jinak si je vyrábíme sami,“ pokračoval Jan Řehák, který šel vloni jako kominík a letos ho čeká vojenský převlek.

V obci je vodění medvěda vždy velkou událostí. Pestrobarevné maškary v domácnostech pohostí dobrým jídlem a také pitím, za odměnu je čeká tanec s medvědem.

„Na masopust se pokaždé těšíme. Někde dostaneme tradiční koblížky, jinde koláče nebo chlebíčky, jednohubky či sekanou a k pití je to většinou slivovice, ale také hodně čaj a nealko. Určitě si nemůžeme na každé zastávce dát štamprli, to se střídáme, jinak bysme nedošli,“ dodal se smíchem devětadvacetiletý hasič. 

Vodění medvěda ve Skaličce
v sobotu 23. února od 9 hodin

Robotický tým ze ZŠ Šromotovo v Hranicích vyhrál v mezinárodní soutěži.
Školáci ze ZŠ Šromotovo jsou mistry Evropy v šampionátu robotů