Tragická nehoda, při níž v sobotu večer vyhasly pod koly projíždějícího auta životy dvou dívek, znovu rozvířila debatu o bezpečnosti tohoto úseku.

Dívky ve věku čtrnáct a patnáct let, které se snažily přeběhnout společně se dvěma chlapci přes frekventovanou cestu, neudělaly nic jiného, než všichni ostatní. Snažily se zkrátit si cestu z Předmostí k nákupnímu centru poblíž místa, kterému se v Přerově lidově říká „myší díra“.

Zradilo je ale zřejmě šero a neodhadly, jakou rychlostí se k nim blíží projíždějící auto.

Zatímco jejich kamarádi jen o vlásek unikli a dostali se v bezpečí na opačnou stranu silnice, dívky to štěstí neměly.

Smetl je projíždějící vůz Škoda Octavia, za jehož volantem seděl šestatřicetiletý řidič. Neměl šanci střetu zabránit.

„Šetření okolností tragické nehody je teprve na začátku. Už teď ale můžeme říci, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu a test na návykové látky byl u něj negativní. Na zjištění přesných příčin budeme přibírat experty z odboru dopravy,“ řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Na sociálních sítích se mezitím rozvířila debata o tom, zda bylo možné tragédii předejít.

Lidé se ptají, kdy se v úseku konečně změní dopravní značení a hlavně - jak přimět chodce i cyklisty k tomu, aby nehazardovali se svými životy.

Tragická nehoda, při které zemřely dvě mladé dívky se stala v sobotu večer v Lipnické ulici v Přerově. K nehodě došlo v místech, kudy si lidé zkracují cestu.
Dívky srazilo auto při přebíhání silnice, obě zemřely

"Úprava se projektově připravuje"

Město Přerov zadalo studii, která počítá s úpravami silnice I/47 v místech, kde ústí myší díra, už v roce 2017.

Studie nazvaná „Úprava silnice I/47 v místě napojení EMOS“ se zabývá návrhem dopravního opatření, které usnadní pohyb cyklistů a pěších a zvýší jejich bezpečnost vůči provozu na frekventované silnici.

„Jedná se o komunikaci státu, přesto se zástupci vedení města snaží situaci už od roku 2017 řešit, protože jsou si vědomi toho, že se jedná o nebezpečný úsek. Úprava se projektově připravuje,“ vysvětlila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Podle ní je součástí navržených úprav vybudování bezpečnostního ostrůvku pro chodce, ale i osvětlení vozovky.

„Máme stále problémy s výkupy dvou pozemků, které patří soukromým osobám. Dokud město nebude jejich majitelem, nebude bohužel možné úpravy provést. Kroky k odkupu už se dělají a s jedním vlastníkem padla předběžná dohoda,“ doplnila.

Přerované si myslí, že by se se změnami nemělo dlouho otálet.

„Co se ještě všechno musí stát, aby už toto místo někdo označil jako úsek častých dopravních nehod a osvětlil? I když úsek jako řidička dobře znám a automaticky u myší díry přibrzďuji, přesto i mě občas překvapí, když vidím, jak přes frekventovanou cestu přechází třeba maminka s kočárkem,“ pozastavuje se nad nezodpovědností chodců čtyřicetiletá řidička Alena Hrušková, která denně dojíždí do práce z Lipníku do Přerova.

Sdílené elektrokoloběžky v Praze
Hranice nabídnou v ulicích sdílené elektrokoloběžky