Oznamovatelka z Kojetína, která opeřence bez známek života našla, se rozhodla nenechat to jen tak, a celou věc oznámila na policii.

„Byli jsme na brigádě na poli s cukrovkou a uhynulé ptáky postupně nalézali. Zpočátku nás ani nenapadlo, že by byla důvodem střelba, ale v sobotu jsme zjistili, že někdo z remízků na pole střílel. Obrátila jsem se na policii, protože dravci jsou zákonem chránění,“ vylíčila Lea Pískovská z Kojetína.

Celkem prý v lokalitě našli osmnáct dravců.

„Z toho jich bylo sedm mrtvých a další čtyři vážně poraněné jsme předali do Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Ornitologické stanici v Přerově. O dva se postarali odborníci v Němčicích. Zbývající ptáky, kteří na tom byli lépe, jsme ošetřili, nakrmili, a vypustili do volné přírody,“ řekla.

Ilustrační foto.
Nezvládl jízdu na čtyřkolce, spolujezdkyně se zranila

Umírali po dlouhých útrapách

Podle ní museli ptáci umírat po dlouhých útrapách.

„Byli lehouncí a vyzáblí. Ten, kdo je zastřelil, se zřejmě ani netrefil, aby je dokázal zabít hned,“ říká rozhořčeně.

Případem už se zabývá policie.

„Kolegové, kteří dorazili na místo, našli na poli pět uhynulých pochopů rákosních (pozn. red.: též moták pochop). Další dravci byli zranění a oznamovatelka je předala do rukou přerovských ornitologů,“ informoval policejní mluvčí František Kořínek.

Podle jeho slov je šetření případu teprve na začátku a policisté určí právní kvalifikaci později.

„Záleží na celkové škodě a počtu uhynulých ptáků, jestli věc vyhodnotíme jako přestupek nebo trestný čin,“ řekl mluvčí.

Náročný zásah mají za sebou hasiči, kteří zachraňovali v neděli v podvečer muže v zatopeném lomu ve Výklekách. Muž spadl z výšky a utrpěl vážné zranění.
Hasiči zachraňovali muže ve Výklekách

Některé poraněné musí utratit

Otřeseni řáděním neznámého střelce jsou přerovští ornitologové, kteří v pondělí převezli do Záchranné stanice pro handicapované živočichy v areálu ornitologické stanice čtyři poraněné dravce.

„Společně s policisty jsme našli na poli minimálně pět mrtvých ptáků a tři vezu s sebou k bližšímu ohledání. Jednoho zachránila žena, která případ oznámila na policii, a je v poměrně dobrém stavu,“ popsal Josef Chytil, vedoucí Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově.

Ten se podle svých slov obává toho, že mohlo být uhynulých dravců mnohem více.

„Většinou se jednalo o pochopy rákosní a v jednom případě to byl moták lužní. Nalezeni byli na jednom poli, v jedné oblasti. Nejméně u dvou kusů se prokazatelně jednalo o zastřelení. U těch další bude nutný rentgen, který ukáže, jestli v tělech zůstaly broky,“ řekl ornitolog, podle něhož byli dravci postříleni.

Zda se zraněné ptáky podaří zachránit, je podle něj zatím těžké říci. Utrpěli zranění různého rozsahu.

„Jeden má něco s křídlem, druhý prostřelenou nohu, která jen visí. V tomto případě zřejmě nezbude nic jiného, než zvíře utratit. Třetí by se snad mohl dát do pořádku a čtvrtý má jen trochu odřené křídlo,“ uzavřel Josef Chytil.

Ilustrační foto.
Policisté vyjížděli ke dvěma útokům v ulicích