Výjimka na ZŠ 1. máje neplatí jen pro děti, které do školy v září nastoupí vůbec poprvé.

„Kvůli výměně oken bude pro druhý až devátý ročník školní rok zahájen o týden později. Posun se ale netýká prvňáčků, ti půjdou do školy klasicky už druhého září. Bude také fungovat školní družina i jídelna," řekl tiskový mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

„Já jsem s tím odkladem trošku počítala, takže pro mě to zase takové překvapení není. Konkrétně nás se ten posun ani nijak nedotkne. Devátého září totiž i já nastupuji do práce, takže ten týden budu se synem doma a nemusím nic dalšího vymýšlet. Je mi ale líto těch rodičů, kteří kvůli odkladu ještě musejí shánět náhradní program," řekla redakci paní Gábina, maminka budoucího šesťáka.

Pro mnoho jiných rodičů žáků tak nastává problém. To, že jejich děti na začátku září ještě do lavic neusednou a že odklad nástupu bude trvat právě jeden týden, se totiž definitivně dozvěděli až v posledních dnech.

Ředitel školy Ivan Straka však v oficiálním prohlášení na stránkách školy informoval, že pro žáky bez zajištěného dohledu bude připravený náhradní program.

„V tomto případě je nutné informovat školu v termínu od 26. do 30. srpna 2013 prostřed­nictvím e-mailu maje@maje.hranet.cz nebo telefonu 581 675 411," stojí na stránkách základní školy.

Vítězná firma odstoupila

Také město, které je zřizovatelem této příspěvkové organizace, ujišťuje, že náhradní program je pro děti zajištěný. Má probíhat v Domě dětí a mládeže Hranice.

„Kapacita v Domě dětí a mládeže by být dostatečná. Někteří rodiče si na ten týden třeba berou dovolenou nebo dají své děti k prarodičům. Těch variant je více," sdělil radniční mluvčí.

Nákladná rekonstrukce budov Základní školy 1. máje, která zahrnuje také zateplení objektu s vidinou budoucích energetickým úspor, probíhá později, než se původně předpokládalo.

Firma, jež zakázku díky nastavené ceně při výběrovém řízení vyhrála, totiž od plánovaného projektu ještě před podepsáním smlouvy odstoupila.

Akci pak získala společnost, která v původním řízení skončila na druhém místě. Její nabízená cena se pohybovala kolem 13 milionů korun.