„Vystavené modely prezentují názornou, i laikovi srozumitelnou formou různé fyzikální jevy, zákony a poučky, například Člověk zdroj elektrického proudu, Elektřina z ničeho, Elektrické dělo, Magnetické kyvadlo, Jezdítko, Elektrický jeřáb a mnohé další," uvedla ředitelka hranického Muzea Hana Svobodová.Nebojte se fyziky, láká výstava na Staré radnici

Podle jejích slov inženýr Vítězslav Prokop pracuje jako učitel odborných předmětů elektro na Střední škole strojírenské v Brně a původně začal modely vymýšlet a vyrábět jako názorné – interaktivní - pomůcky pro výuku svých žáků a nazval je „hračkami".

„Snad proto, že dokážou zaujmout všechny generace a dnes si s nimi na výstavách rádi „pohrají" i dospělí návštěvníci," pokračuje ředitelka muzea.
Některé z modelů na první pohled popírají fyzikální zákony a návštěvník se musí zamyslet, proč a jak fungují. A to je jeden z cílů výstavy.

„Spoluautory exponátů byli Radomil Kostka, žák Vítězslava Prokopa, a Jan Prokop, autorův syn, který plnil funkci „dětského konzultanta" v době vzniku prvních modelů. Dnes jich má inženýr Prokop přes padesát a předvedl je již na 30 výstavách u nás i v zahraničí," uvedla Hana Svobodová.

„V průběhu výstavy (termín bude upřesněn) uspořádáme setkání s Vítězslavem Prokopem, který přiveze ještě další exponáty a materiály, které získal při návštěvě evropské kosmické agentury ESA, kde měl možnost mj. nafotit a nafilmovat kompletaci kosmické sondy, která pak byla vyslána k výzkumu Marsu," dodává ředitelka závěrem.