Ceny cestovního ruchu udílel kraj vůbec poprvé v historii a vítězové kategorií je převzali minulý týden ve čtvrtek v Arcibiskupském paláci v Olomouci.

Přerovský region měl ještě jedno želízko v ohni - vyhlášená restaurace U Labutě v Přerově je druhým nejlepším gastronomickým zařízením.

O držitelích ceny cestovního ruchu rozhodla veřejnost v internetové anketě a hlasující si mohli vybírat z pětadvaceti nominací v pěti kategoriích.

Absolutním vítězem s největším počtem hlasů a zároveň jedničkou v oblasti turistických cílů se stal Lesní bar v Horní Lipové.

Rondely v centru Přerova jsou po opravě už průjezdné
Sláva! Rondely v Přerově už jsou průjezdné

Velká motivace

Téměř dva týdny hodnotili lidé prostřednictvím webových stránek www.cenykraje.cz to, jaké zařízení poskytuje v regionu nejlepší gastronomické služby, kde jsou prvotřídní podmínky k rekreaci, jaký je nejoblíbenější turistický cíl, nebo mohli dát hlas vydařené akci či ubytovacímu zařízení.

V kategorii Nejlepší turistická akce zvítězil svátek mistrů černého cechu Hefaiston, který se koná vždy poslední víkend v srpnu na Helfštýně.

„Jsme velice rádi, že jsme cenu získali. Ukazuje se, jak silná je skupina lidí, kteří jej mají rádi a podporují - ať už jsou to umělečtí kováři, dobrovolníci, turisté, zaměstnanci muzea nebo hradu,“ zhodnotil Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského v Přerově, pod které Helfštýn spadá.

Cena potěšila i kastelána hradu Jana Laura. „Dostali jsme plaketu, diplom a nálepku, a tu jsme hned vystavili na pokladně u vstupu. Je to určitě velká motivace do budoucna,“ poznamenal.

Mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Hefaiston táhne a těší. Pět set kovářů z celého světa uctilo Marcelu Kleckerovou

U Labutě: loňská nejlepší restaurace kraje

Z druhé ceny mezi gastronomickými zařízeními se radují také v restauraci U Labutě v Přerově.

„Pro mě je úspěch už to, že k nám chodí hosté a je pořád plno. Ocenění nás ale určitě potěšilo a je to takový bonus navíc,“ řekla spolumajitelka vyhlášeného podniku Zdeňka Šimková.

Restaurace U Labutě už má na svém kontě několik ocenění.

„Vyhráli jsme před lety v soutěži o nejlepší moravskou svíčkovou, kterou hodnotil přímo Zdeněk Pohlreich, a loni jsme byli oceněni jako nejlepší restaurace Olomouckého kraje podle hodnocení zákazníků,“ zmínil spolumajitel Ladislav Šimek.

„Jsme rodinný podnik, který se snaží dělat dobrou gastronomii se stálým personálem. Chceme ale i pozvednout město a ukázat, že nejsme pouze lokální, ale že se o nás ví,“ uzavřel. 

Ilustrační foto
Rokytnice chce změnit trasu D55. Ta už se ale chystá na stavební povolení

Nejlepší gastronomické zařízení
5. restaurace Entrée Olomouc
4. Konvikt restaurant Olomouc
3. Restaurace Křížovy vrch Olomouc
2. restaurace U Labutě Přerov
1. Kovárna Horní Lipová

Nejlepší rekreační zařízení
5. Aquapark Olomouc
4. Park sportu Hrubá Voda
3. Areál Kouty
2. Sport & Relax areál Božeňov
1. Termály Losiny

Nejlepší Turistický cíl
5. Muzeum umění Olomouc
4. Zoologická zahrada Olomouc
3. Hrad Bouzov
2. PVE Dlouhé stráně
1. Lesní Bar Horní Lipová

Nejlepší turistická akce
5. Blues life Šumperk
4. Olomoucký tvrůžkový festival
3. Flora Olomouc
2. Bezděkovský levandulový festival Bouzov
1. Hefaistos Helfštýn