„Stránky v nynější podobě fungují asi rok a půl a celá myšlenka vznikla v souvislosti s velkou akcí, kterou jsme pořádali – Mistrovství světa v rýžování zlata. Chtěli jsme se prezentovat i novým vzhledem stránek. Sloužili tehdy pro dvacet zemí z pěti kontinentů,“ řekl Milan Rác, starosta města Zlaté hory.

Webové stránky průběžně doplňuje a protože ve městě zrekonstruovali kulturní stánek, vstupenky je teď možné si rezervovat elektronicky.

„Jsme maloobec, ale snažíme se postupně zlepšovat,“ podotkl starosta.

Kromě nejlepších internetových prezentací měst a obcí porota také vyhlásila cenu za nejlepší elektronickou službu, kterou obdrželo město Šumperk za aplikaci „zimní údržba“.

Cenu veřejnosti, o níž v hlasování rozhodují sami občané, vyhrála obec Rouské na Hranicku.

„Je to jednoduchá pomůcka, jak pro nás tak i pro občany. Přestože máme docela propracovaný systém zimní údržby, tak příroda je někdy neúprosná a nedá se všechno stíhat tak, jak je to naplánované na papíře,“ řekl místostarosta Šumperka Marek Zapletal.

Šumperští tak mohou skrze internetové stránky města graficky i textově, tomu kdo údržbu zajišťuje, podat informaci, že někde není něco v pořádku.

„Tím pádem se to ihned dozvíme a technika může okamžitě zasáhnout. Je to novinka, kterou jsme zavedli tuto zimu. Je to jednoduchá věc, ale myslím si, že ji občané využívali. Může to pomoci,“ doplnil.

Výherci reprezentují kraj v celostátním finále

Krajské kolo soutěže hodnotící webové stránky a elektronické služby města a obcí vyhlašuje Olomoucký kraj ve spolupráci se sdružením Zlatý erb.

Výherci kraj reprezentují v celostátním kole soutěže, jehož výsledky budou oficiálně zveřejněny 4. dubna.

Letošního krajského kola se zúčastnilo celkem 17 obcí, tedy o dvě méně než v ročníku předešlém.

Mezi městy tehdy zvítězily Hranice, mezi obcemi Libina.

Za nejlepší elektronickou službu porota označila koncept územního plánu zveřejněný na webu města Šumperka a cenu veřejnosti si odnesla Náměšť na Hané.