„Olomoucká zoo se k těmto zvířatům po roční pauze způsobené úhynem posledních jedinců nyní vrací, a to v podobě hned dvou samců. Jedná se o bratry, kteří se narodili v roce 2016 v Zoo Boras ve Švédsku a od roku 2018 pobývali v Zoo Dvůr Králové nad Labem,“ informovala zooložka Jitka Vokurková.

Gepardy má Zoo Olomouc od roku 1999. Úspěšně odchovala celkem 12 mláďat. Není to ale úplně jednoduché. Pokud zoo chce gepardy rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měly tyto šelmy oddělené ložnice, a to do té míry, že by se případný pár neměl vnímat ani akusticky, ani teritoriálně.

Hledáme babičku, maminku a dceru.
Znáte hrdinky, o kterých by se mělo psát? Hledáme zajímavé ženy tří generací

„Nesmí se slyšet, vidět, cítit. Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se,“ objasnila mluvčí zoo Iveta Gronská.Gepard je nejohroženější kočka Afriky. Ve volné přírodě se v důsledku ztráty přirozeného prostředí, nelibého lidského faktoru a ilegálního obchodu se zvířaty pohybuje posledních 7500 jedinců.

Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě - proto je někdy nazýván coby „kočka, která pláče“. „Tyto značky pomáhají odrážet záři slunce,“ vysvětlila mluvčí.

Gepard štíhlý obývá africké stepi, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Nejvyšší počet gepardů žije v Namibii.

„Jedná se o nejrychlejšího savce planety, dokáže vyvinout rychlost až 110 km/h. Gepard se při běhu pohybuje až sedm metrů dlouhými skoky. Ve vzduchu manévruje dlouhým ocasem, který mu pomáhá udržet rovnováhu. Při běhu vypadá, že levituje. Touto rychlostí dokáže běžet cca 20 vteřin. Běh je vyčerpávající, gepard se přehřívá a rychle se unavuje,“ popisovala rekordmana mezi savci.

Odtokové koryto u Ústí, řeka Bečva,
Stamilionový projekt revitalizace Bečvy je ve finále soutěže. Dejte mu hlas

Zajímavá je podle odborníků i jeho schopnost měnit akceleraci, a to z něj jednoznačně dělá jednoho z nejhbitějších savců v přírodě.Gepard je zároveň nejúspěšnější samotářský lovec, až 40 procent jeho loveckých pokusů končí úspěchem. Loví hlavně gazely, antilopy nebo zajíce.

„Svou kořist si zatahuje do křoví. Gepard je jedním z nejnáročnějších strávníků na kvalitu masa,“ poznamenala mluvčí olomoucké zoo.I když gepardí mláďata díky tzv. plášti, dlouhé srsti, splývají s vysokou trávou, podléhají vysoké mortalitě. Není totiž v silách matky přenášet do bezpečí před predátory všechna koťata z vrhu.