Hustopečské dny se v městyse konají už popatnácté, a to je důvod k pořádným oslavám. Pořadatelé se proto rozhodli v sobotu uspořádat slavnostní průvod ulicemi městyse, jehož součástí byl i Den otevřených dveří místních spolků.

„Atmosféra byla fantastická a každý ze spolků si pro hosty něco připravil. Zahrádkáři napekli pecáky, včelaři nabídli medovníky a medovinu, myslivci nadělali řízky a otec František na faře zase mešní víno a oplatky. Rybáři nachystali rybí škvarky,“ pochvalovala si starostka městyse Júlia Vozáková.

Že se v Hustopečích nad Bečvou umějí dobře bavit, ukázal i sobotní program na nádvoří zámku. Lidem zahrála místní kapela Nejistota a zazpíval mužský pěvecký sbor Hustopečtí Kocouři.

Návštěvníci mohli zhlédnout také vystoupení folklórního souboru Rarášek nebo břišních tanečnic. S krátkým pásmem se představil kulturní výbor městyse a svou historii shrnul v krátké prezentaci Sbor dobrovolných hasičů místní části Poruba.

Mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn
Takový je letošní Hefaiston na Helfštýně. Podívejte se

Vrcholem celého odpoledne ale bylo vystoupení kankánových tanečnic - místních zastupitelů a zastupitelek v čele se starostkou. Typické šantánové kostýmy mužské části souboru nevadily, přestože občas překážela paruka a škrtily podvazky.

„Prvotní ohlas publika byl sice trochu nevěřícný, ale zhostili jsme se toho se ctí jako tým, který tady pracuje, nehledě na stranickou příslušnost. Šlo do toho deset z patnácti zastupitelů, pod taktovkou naší paní starostky,“ řekl po vystoupení Pavel Biskup, zastupitel z místní části Poruba.

„Pro nás ženy to tak těžké nebylo, ale obdivovala jsem mužské kolegy, jak se náročného úkolu zhostili. Nasmáli jsme se už jen u toho, když jsme tanec nacvičovali,“ zhodnotila povedený výkon zastupitelka Magda Nováková.

Z dramaturgie sobotního odpoledne byli nadšení i diváci.

„Bylo to sexy. Je určitě lepší, když se projeví místní. Nepotřebujeme žádné velké umělce,“ usmála se jedna z návštěvnic Renata N.
Třídenní program Hustopečských dnů ale nabídl i zvučná jména - v sobotu vpodvečer zazpívala na nádvoří zámku slovenská zpěvačka Kristína, nedělní odpoledne patřilo první dámě české country Věře Martinové a skupině Jelen.

Nabitý program byl i v pátek, kdy si mohli návštěvníci užít Velkou nanukovou show a ve večerních hodinách poslechnout dvě kapely - kapelu Limetal a skvělý revival AC DC.

Jednou z atrakcí letošních Hustopečských dnů byla v sobotu také prohlídka městyse z ptačí perspektivy.

Adriana Pěkníková, Císařov, narozena 19. srpna 2017 v Přerově, míra 50 cm, váha 3400 g
Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás