Jednou z vesnic, která vytrvale mění svou tvář, je Bělotín. Letošní prioritou bude dokončení rozdělaných prací v centru. Ty spočívají v dostavbě parkovacích míst a v posunutí chodníků pod kostelem, což je podle starosty Eduarda Kavaly alfa a omega všeho dění na vesnici.

„Čekali jsme, jak to dopadne s církevními restitucemi. Stál nám v cestě jeden pozemek," uvedl. Dále se bělotínští obyvatelé mohou těšit na chodníky vedoucí k novostavbám u nejdeckého rozcestí. V plánu je taky umělý povrch hřiště pro místní část Kunčice, na který by starosta rád získal dotaci.

V Hustopečích opraví fasádu zámku

Pro městys Hustopeče nad Bečvou nastává rok plný změn. Nové fasády se dočká Dům s pečovatelskou službou. S pracemi se začalo již minulý rok, kdy došlo k výměně oken. Podle starostky Hustopeč Júlie Vozákové potřebuje tato budova brzkou opravu.

„Je ve špatném stavu a dlouho jsme hledali možnosti financování opravy. Nyní máme přislíbeny finanční prostředky z Operačního programu životního prostředí a na dofinancování se bude muset podílet i městys ze svého rozpočtu," prozradila.

Už v roce 2001 začaly práce na hustopečském zámku a každým rokem pokračuji. Letošek nebude výjimkou. Tentokrát městys opraví vnitřní fasádu první nadzemní podlaží jižního křídla a přístupové schodiště v jihozápadní čás­ti.

Další novinkou v Hustopečích nad Bečvou bude vybudování Muzea hudby a filmu, na kterém započaly stavební práce již v roce 2014. Hotovo by mělo být letos v březnu. Plánuje se také úprava křižovatky pod kostelem s vybudováním přechodů pro chodce a rekonstrukci chodníků. „Veškeré opravy jsou závislé na financích, uvidíme tedy, co se nám podaří a jak to vše dopadne," uvedla Júlia Vozáková.

Všechovičtí chtějí zateplit školu

Ve Všechovicích chtějí zateplit základní školu, vyměnit okna. Ještě v tomto roce chce obec zažádat o dotace na rekonstrukci mateřské školky. Plánuje ji připojit k základní škole.

„Samozřejmě nás čekají i nezbytné drobné úpravy cest. Nadále budeme podporovat místní spolky," podotkl starosta Všechovic Radovan Mikuš. 

Autor: Bára Jestřebská