Rouské

Miluše Stržínková působila v pozici starostky obce Rouské od roku 1990, jen v jednom volebním období vykonávala funkci místostarostky. Po čtyřiadvaceti letech na těchto pozicích končí.

„Vedly mě k tomu osobní a zdravotní důvody. Už před volbami jsem veřejně deklarovala, že post starostky obce nebudu obhajovat," uvedla Miluše Stržínková. Přesto jí obyvatelé Rouského dali ve volbách nejvíce preferenčních hlasů (26,5 procent). Ani to ale její rozhodnutí nezvrátí. Zůstane tak pouze v pětičlenném zastupitelstvu obce, které dozná výrazných změn. Miluše Stržínková bude jedinou osobou, která působila a bude působit v jeho dosavadním i novém složení.

Teplice nad Bečvou

Na nového starostu se definitivně mohou připravit také obyvatelé Teplic nad Bečvou. Jméno Pavla Táborského, který starostoval jedno volební období, se na kandidátkách vůbec neobjevilo.

„V Teplicích bude nyní buď pozice starosty, nebo místostarosty uvolněná, což je podle mě správný krok. Já jsem na obci působil jen jako neuvolněný starosta, skloubení se stálým zaměstnáním bylo i tak velice obtížné," řekl Pavel Táborský. Podle něj Teplice uvolněného starostu potřebují.

„V Teplicích se hodně staví, je třeba investovat do oprav osvětlení, komunikací a zasazovat se o čerpání dotací. Musím říct, že za mého působení věci nešly dopředu tak, jak bych si sám představoval," dodal.

Pavel Táborský nyní bydlí ve Skaličce, přesto hodlá s novými zastupiteli nadále spolupracovat. „Novým zastupitelům jsem přislíbil, že jim budu nápomocen," podotkl končící starosta.

Potštát

Nového starostu bude mít vedle Hranic také druhé město regionu. Karel Galas totiž v Potštátě obsadil na kandidátce ČSSD dobrovolně až poslední místo a ani preferenční hlasy jej do městského zastupitelstva nevynesly. Funkci starosty už vykonávat nechtěl.

„Mám už důchodový věk, na kandidátce jsem byl jen pro její doplnění. Myslím, že v Potštátě je dost mladých lidí, kteří se té úlohy mohou dobře zhostit. Pokud budou noví zastupitelé potřebovat, rád jim pomůžu," řekl Karel Galas, který byl starostou poslední dvě volební období.

Ustavující zastupitelstva, při nichž se pozice starostů definitivně potvrdí, proběhnou na Hranicku v prvním či druhém listopadovém týdnu.