„Narážíme na nedostatek zdravotnického personálu. Uděláme-li pracoviště někde mimo, kdo ho obslouží? Zatímco když přidáme lůžko v nemocnici, je to výhodnější a efektivnější,“ sdělil Deníku po úterním jednání manažerů nemocnic v Olomouckém kraji šéf krajského krizového štábu a hejtman kraje Ladislav Okleštěk.

„Požádal jsem ředitele, ať se zamyslí nad tím, jestli by chtěli, abychom hledali takové zařízení, a pokud ano, aby současně řekli, kolik personálu jsou schopni dodat,“ dodal Okleštěk.

Český červený kříž školí zájemce o pomoc u lůžek v nemocnicích. V Olomouci již jedná s FN Olomouc, 27. října 2020
Červený kříž začne v Olomouci školit zájemce o pomoc v nemocnicích

Fakultka v pečlivých přípravách

Nemocnice vytvářejí covid jednotky v rámci svých kapacit. Fakultní nemocnice Olomouc zahájila proces přeměny před více než dvěma týdny. Jen v minulém týdnu pro pacienty s covidem transformovala největší středomoravská nemocnice celou ortopedickou kliniku a připravila dvě standardní oddělení na II. Interní klinice.

„Další standardní covid oddělení vzniká na I. Interní klinice a na neurologii. Tímto budeme mít do týdne k dispozici až sto osmdesát standardních covid lůžek,“ informoval v pátek ředitel Roman Havlík.

Kromě těchto standardních lůžek bude mít fakultní nemocnice v nejbližších dnech připraveno také 100 intenzivních lůžek pouze pro covid pacienty.

„Tím nejdůležitějším je pro všech těchto dvě stě osmdesát lůžek zajistit kvalifikovaný personál. Proto musíme využívat i všechny naše zdravotníky, kteří nejsou nezbytní pro zajištění akutní péče své odbornosti,“ vysvětloval ředitel Havlík ve videu na webu nemocnice.

Dobrovolní hasiči z Ludéřova vyhlásili veřejnou sbírku na pomoc rodině zesnulého člena zásahové jednotky Martina Černého.
Obětavý hasič a táta dvou dětí náhle zemřel, pro rodinu vyhlásili sbírku

Pomoc od studentů

Ve fakultní nemocnici pomáhají studenti Fakulty zdravotnických věd UP, medici i studenti vyšší odborné zdravotnické školy.

„O výpomoc žádáme i zdravotníky mimo fakultní nemocnici,“ sdělil Roman Havlík.

Studenti a další dobrovolníci pomáhají ve Vojenské nemocnici Olomouc a ve všech dalších lůžkových zdravotnických zařízeních v kraji.

Arcidiecézní charita Olomouc nakoupila patnáct přístrojů a čtyři tisíce testů, aby pracovníci nemuseli čekat i několik dnů na výsledky. Zaměstnance si bude testovat vlastními silami.
Charita je přetížená, nakoupila zaměstnancům vlastní testy

Nárůst covidových čísel

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví bylo v úterý v Olomouckém kraji volných něco přes 30 procent standardních lůžek a zhruba 30 procent lůžek intenzivní péče.

Počty hospitalizovaných pacientů se v Olomouckém kraji za týden zdvojnásobily. Minulý pátek leželo v nemocnicích 405 pacientů s Covid-19, z toho 60 na JIP. O týden dříve jich bylo 205, z toho 37 na JIP.

V Olomouckém kraji v úterý do 18. hodiny podle údajů Ministerstva zdravotnictví přibylo 769 nově potvrzených případů koronaviru. Aktuálně je 10 431 nakažených. Za pondělí zemřelo 10 nemocných s covidem, v úterý do 18. hodiny eviduje ministerstvo další tři. Celkem od počátku epidemie zemřelo v kraji 144 osob.