Nákladná stavba za bezmála sto deset milionů korun byla financována z peněz Olomouckého kraje. Podle ředitele přerovské nemocnice Zdeňka Horáka se slavnostní otevření prostor uskuteční 20. srpna.

Hlavním důvodem rozsáhlé rekonstrukce byly nevyhovující prostory jídelny a špatné technické vybavení kuchyně, do nichž se neinvestovalo už několik let. Původní stravovací provoz totiž sloužil nemocnici už od poloviny sedmdesátých let a delší dobu nesplňoval hygienické normy pro veřejné stravování. Využívání jídelny tak tehdy umožňovala pouze výjimka krajského hygienika.

„Dalším důvodem rekonstrukce byla i snaha o změnu systému podávání stravy pacientům,“ poznamenal ředitel. Právě tu asi pacienti pocítí ze všeho nejvíce. Dosud využívanou distribuci jídla ve várnicích totiž nahradil moderní systém takzvaných tabletů, do nichž se strava rozděluje už v kuchyni. Jídlo je pak v termoizolačních obalech rozváženo na jednotlivá oddělení.

Výhodou nového systému je, že si strava udrží odpovídající teplotu a vzhled až do chvíle, než ji dostane na stůl i poslední pacient na oddělení.
Součástí nově zbudovaného technologického zázemí jsou rovněž vzduchotechnické a klimatizační jednotky, úpravami prošla i transformátorová stanice nemocnice.

V rámci rekonstrukce byla realizována i stavba nové jídelny pro zaměstnance a víceúčelového shromažďovacího sálu pro pořádání konferencí.
„V zájmu kraje je nejen neustálé zkvalitňování zdravotní péče, ale i zlepšování služeb pacientům,“ konstatoval vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu v Olomouci Václav Rýznar.

Jak doplnil, přišla nová technologie stravovacího provozu na 28 milionů z celkové částky 109 milionů korun.