„Nechal jsem si změřit tlak, tuk a prošel jsem vlastně všechno, co se tady lidem nabízí. Doporučili mi tady delší procházky a možná bych měl trošku změnit jídelníček," přemítal návštěvník.

Podobných zájemců o odpolední program, který organizátoři připravili u příležitosti 75. výročí vzniku hranické nemocnice, byla celá řada. Na jednotlivá stanoviště, kde se zájemcům dostalo cenných rad, se stály fronty. Lidé spojili příjemné s užitečným, kromě praktických ukázek si totiž mohli prohlédnout dobové fotografie a dozvěděli se zajímavosti z historie zdravotnického zařízení.

„Měříme tady krevní tlak i hladinu krevního cukru a měříme také hodnoty BMI indexu. Ukazujeme lidem, jak si správně umývat a dezinfikovat ruce, jakým způsobem by se měla poskytnout první pomoc i to, jak cvičit při sezení u televize nebo jak správně vstávat z postele," komentovala nevšední akci hlavní sestra Jana Pivovarčíková.

„Něco takového pravidelně neděláme, ale v lékárně nabízíme měření glykémie. Pokud má někdo nějaký problém, může samozřejmě přijít i na interní ambulanci," podotkla.

Nemocnice se v současném areálu na Zborovské ulici začala budovat v roce 1937 a stavba byla dokončená o dva roky později, už v době německé okupace. Hranická nemocnice měla původně 230 lůžek, v roce1989 se její kapacita rozšířila na 499 lůžek. V devadesátých letech se technika i prostory modernizovaly a počet lůžek se postupně snižoval.