Patrně se ale jedná pouze o dočasné opatření. Na jaře se retardér na místo zřejmě vrátí.

„Po dobu zimní údržby je lepší, když tam retardér není. My jsme se tak rozhodli právě zimní období využít pro opravu naprasklého retardéru,“ vysvětlil Pavel Slovák z odboru správy majetku.

Retardér se tak na místo na jaře pravděpodobně vrátí.

„Jedná se o přechodné opatření. Pokud bychom ale měli souhlas policie a přáli by si to také občané z dotčené ulice a motoristé, tak bychom jej už vracet zpátky nemuseli. To se ještě uvidí,“ sdělil Pavel Slovák.

„Zatím jsou pro to, aby se již retardér nevracel například řidiči autobusů. Novým elektrobusům zpomalovací prahy totiž příliš nesvědčí,“ doplnil.

Ilustrační foto
Hranice zkrášlí sedm set nových stromů a tisíce keřů

Bez zpomalovacího prahu v kopci by se ale obešli také řidiči běžných motorových vozidel.

„Nevím proč ten retardér tehdy umístili zrovna na takovém místě. Určitě bych byl rád, kdyby zmizel nadobro,“ uvedl jednapadesátiletý řidič, který daným úsekem projíždí každý den.

„Vozím dceru na vlak a to víte, že když někdy člověk jede na poslední chvíli, tak mu retardér na tomhle místě cestu zrovna neulehčuje,“ dodal.

Vánoční program v Hranicích pokračoval i v sobotu 2. prosince, náměstí pobavily Taneční Vánoce.
Náměstí tančilo, program u vánočního stromu pokračuje

Nedodržovali rychlost

Město však mělo pro umístění zpomalovače rychlosti své důvody.

„Retardér byl do ulice Máchova umístěn, protože řidiči v tomto úseku často nedodržovali předepsanou rychlost," vysvětlil bezprostředně po instalaci v roce 2016 Pavel Slovák.

„Poloha retardéru pak byla zvolena kvůli odpovídajícímu veřejnému osvětlení, a také proto, že v tomto místě nezpůsobuje otřesy v okolních stavbách," pokračoval.

Rozbitý retardér však město nestáhlo pouze z Máchovy ulice, ale také z ulice Pohřební.

„Retardér na Pohřební ulici rozbil těžký náklaďák při stavebních pracích. Nový máme již připravený na Ekoltesu. Stejně tak jako v případě Máchovy ulice jsme se ale rozhodli, že jej přes zimu instalovat nebudeme,“ uzavřel Pavel Slovák. Podle něj přes zimu namrzlý retardér zavinil v minulosti již několik úrazů chodců.

Ilustrační foto
Na Hranicku jsou v plánu nové cyklostezky. Kde?

Autor: David Král