Právě vzhledem k rekonstrukci budov měli žáci školy kromě prvňáčků o jeden týden prodlužené také letní prázdniny. Volné dny přišly školákům rozhodně vhod.

„Jasně že nás to potěšilo, ale ředitel nás na to upozorňoval už na konci minulého školního roku, takže se s tím trochu počítalo," shodly se žákyně devátého ročníku.

„Přijeli známí, takže jsme ještě vyrazili na různé výlety, bylo to fajn," dodala další žákyně k programu, kterým vyplnila první zářijový týden.

Práce na školních objektech však i nadále pokračují a podle slov ředitele školy Ivana Straky se děti od druhé do čtvrté třídy během prvních dnů úplným omezením nevyhnou.

Vzhledem k pracovním činnostem museli místo do školní budovy zamířit do hranického Domu dětí a mládeže a do přilehlé „Červené budovy". I v těchto prostorách tak výuka v průběhu prvního školního týdne probíhá.

„To omezení tady stále existuje. Práce na prvním stupni ještě nejsou zcela hotové, a proto jsme se rozhodli některé žáky dočasně vyučovat v Domě dětí a mládeže v Hranicích a některé také v budově Červené jídelny. Výuka ale zrušená není, děti se normálně učí," prozradil ředitel.

Vyučování v nezvyklých místech by však měly nahradit klasické školní prostory v co nejbližším termínu.

„Počítáme s tím, že od šestnáctého září děti přijdou klasicky do svých tříd," dodal ředitel.

Ředitelské volno si však užívali pouze školáci. Pro pedagogický sbor měl první týden v září i přes absenci výuky pracovní nádech.

"Učitelé pomáhali s úklidem chodby a dalších prostor na prvním i druhém stupni," sdělil ředitel Ivan Straka.

Práce v interiéru školních budov by měly skončit do konce září, veškerá činnost na zateplení budov školy má být hotová do patnáctého listopadu.

Základní škola 1. máje není v Hranicích jedinou vzdělávací organizací, jejíž budovu v současnosti zdobí lešení. Dělnické práce stále probíhají také na Střední lesnické škole Hranice či na Základní škole Šromotov