„Při této akci nešlo ani tak o dopravní značení, jako o samotnou konstrukci. Velkoplošné značení bylo předtím na takzvaných íčkách, což jsou železné tvrdé a málo ohebné traverzy. Nyní se přechází na takzvané tříhrany, které mají obecně kvalitnější vlastnosti, mimo jiné jsou ohebnější," uvedl Zdeněk Jemelka z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Nová konstrukce tak prý splňuje současné platné normy a vyhoví bezpečnostním kritériím.

„Pokud by došlo k dopravní nehodě, tyto tříhrany by měly zabránit vážnějším následkům. Veřejnost ale tuto změnu jinak nepocítí, značení samozřejmě zůstává stejné," konstatoval Zdeněk Jemelka.

V Hranicích a okolí se jedná o jedinou instalaci tohoto druhu. Olomoucká pobočka ŘSD ale podobné kroky provádí napříč celým krajem.

„Je to v podstatě celostátní záležitost. Pokud se instaluje nová dopravní značka, stojí už klasicky na těchto tříhranech," doplnil Jemelka.

Na akci žádný dotační příspěvek vyčleněný nebyl. Vše se tak zrealizovalo z finančních prostředků zmíněného státního podniku, a to v rámci oprav dopravního značení. Instalace vyšla přibližně na čtyřicet tisíc korun.

Celý projekt se obešel bez zásahu hranického odboru dopravy, přestože se ukazatel nachází v katastru města.

„S námi ale v takovém případě nikdo jednat nemusí. Rozhoduje o tom policie, vlastník komunikace a příslušný úředník, který má celou věc na starosti," uvedl vedoucí odboru dopravy Zdeněk Kolomazník.