Město Hranice připravilo novou smlouvu s provozovatelem autobusového nádraží ČSAD Ostrava, který se má o realizaci projektu postarat.

„Dosavadnímu provozovateli jsme zvýšili nájemné téměř o sto procent. Ve smlouvě dále požadujeme výstavbu parkoviště. To vznikne v současném areálu nádraží. Plocha pro autobusy je zbytečně velká, dojde tak k jejímu zmenšení, a právě to dá vzniknout tolik potřebným parkovacím místům," řekl starosta města Jiří Kudláček.

Parkoviště by mělo alespoň částečně zlepšit situaci s parkováním v této oblasti.

„Je to dobrá zpráva. S parkováním je to na nádraží vážně hrozné. Zvlášť, když jedu autem na vlak. Sice si nedovedu představit, jak to teď bude řešené s autobusovými stanovišti, ale tak snad ví, co dělají," řekla Aneta K. z Hranic.

Varianty další rekonstrukce

V budoucnu plánuje město rozsáhlejší rekonstrukci jak autobusového tak vlakového nádraží. Ve hře je několik variant. Současné vedení radnice by preferovalo propojení obou nádraží, avšak tuto vizi komplikují složité majetkoprávní vztahy.

„Jednání s Českými drahami a se Správou železniční cesty probíhají. Maximálně je tlačíme k tomu, aby z těch jednání co nejdříve vzešel alespoň nějaký výstup, abychom věděli, zda budeme vykupovat pozemky, zda zde i nadále bude stávající viadukt a objízdná vlečka a tak dále. Je to dlouhodobý a složitý proces," zakončil starosta. 

Autor: David Král