„Město proto pracuje na přípravných projektech na cyklostezce z Hranic k Ústeckému mostu a také na propojení této cyklostezky s dalšími trasami pro cyklisty," řekl mluvčí města Petr Bakovský.

Cyklostezka Hranice – Teplice se plánuje vytvořit ve dvou etapách kvůli tomu, že se v části trasy plánují protipovodňová opatření.

„Cyklostezka je vedena po pravém břehu řeky Bečvy od mostu na ulici Mostní až na konec lázeňského parčíku na hranici s katastrálním územím obce Černotín v délce 2,7 kilometru," uvedl Bakovský.

Masarykovo náměstí v Hranicích. Ilustrační foto
Hranice jsou město pro byznys

První část cyklostezky tak bude začínat na konci lázeňského parčíku a končit u učiliště a je realizovatelná bez ohledu na protipovodňová opatření řeky Bečvy.

Město v tuto chvílí dokončuje přípravu podkladů pro územní řízení a chce získat stavební povolení ještě v letošním roce. Samotný začátek stavby první etapy bude podle zajištění finančních prostředků až v roce 2018.

„Druhá etapa povede u učiliště a končí u mostu na ulici Mostní a je závislá na protipovodňových opatřeních na řece Bečvě. Povodí Moravy předpokládá zahájení realizace opatření v příštím roce nebo v roce 2019," vysvětlil mluvčí.

Aby mohli cyklisté plynule pokračovat dále, musí dojít ke spojení Cyklostezky Bečva s cyklostezkou z Ústí. Jedná se asi o padesátimetrový úsek a o napojení se v současnosti jedná. Povodí Moravy však už vyjádřilo předběžný souhlas.

Unikátní Kraslicovník uprostřed hranického náměstí
Na Kraslicovníku hranickém je na tři tisíce vajíček

Vytvoření pracovní skupiny

„Byla vytvořena pracovní skupina, jejímž cílem je koordinovat celou nevybudovanou část cyklostezky Bečva mezi obcemi Skalička, Ústí, Černotín a Hranice a také pravidelně informovat o průběhu přípravy a realizace," řekl mluvčí města.

Také má využívat zkušeností při projednávání s Povodím Moravy, s projektanty a také při sladění termínových návazností jednotlivých úseků.

Připravované úseky

V plánu je také propojení obcí Skalička a Ústí v délce asi jeden a půl kilometru. „Cyklostezka se v Ústí napojí na již vybudovanou trasu s asfaltovým povrchem. Zde je podána žádost o vydání územního rozhodnutí a v případě zajištění finančních prostředků by stavba mohla proběhnout v roce 2018," uvedl Petr Bakovský.

Dalším projektem v rámci protipovodňových opatření na území obce Ústí je lávka přes Bečvu, která cyklisty převede na její pravý břeh, kde cyklostezka pokračuje na území obce Černotín.

„Současně z lávky bude možné připojit obec Černotín. Tato část bude možná až po realizaci protipovodňových opatření. Vydání stavebního povolení se předpokládá na konci letošního roku a zahájení realizace stavby v roce 2018," uzavřel mluvčí.

Vrtulník letecké záchranky Olomouckého kraje. Ilustrační foto
Muže v Miloticích zavalil strom, zranění nepřežil