Jak se stavíte k poměrně ostrým vyjádřením na vaši adresu ať už z krajského vedení ANO či od samotného předsedy Andreje Babiše?
V médiích jsem se dočetl, že hnutí opouštím, protože jsem chtěl být hejtmanem. Že jsem zhrzený a proto se snažím stranu očernit. Že jsem kariérista, který hnutí využil pouze jako rychlovýtah k vlastní moci. Takováto vyjádření považuji ze strany vedení ANO za čirý populismus. Každý, kdo vyjádří nějakou odlišnou vizi nebo požadavek, podle nich ihned vykazuje známky jakési nenažranosti? Proti těmto výrokům se pochopitelně musím rezolutně ohradit.

Co je tedy hlavním důvodem vašeho odchodu z ANO?
Nevím, jestli hlavním důvodem, ale spíše jakýmsi finálním impulzem byly okolnosti sestavování stranické kandidátky pro blížící se volby do krajského zastupitelstva. Hranicko-Lipensko představuje čtvrtou největší oblast Olomouckého kraje. Skutečnost, že tato oblast není na krajské kandidátce zastoupena na žádném z volitelných míst, nám jakožto představitelům Místní organizace ANO Hranice přišlo neadekvátní.
Obzvlášť když zvážíte všechny okolnosti. Náš územní celek zahrnuje pětačtyřicet obcí. Hnutí ANO v Hranicích v posledních volbách zvítězilo. Hranice jsou zároveň jedním ze dvou měst kraje, kde byl starostou zvolen představitel hnutí. Stojí za námi tři roky usilovné práce, kterou lidé oceňují. Krajské vedení se přesto rozhodlo tyto věci nereflektovat, a proto se žádný náš zástupce neobjevuje v první patnáctce kandidátů.
Nejde o mou osobu. Šlo nám o kohokoliv z dvaadvaceti kandidátů, kteří ANO v Hranicích zastupovali při volbách do městského zastupitelstva v roce 2014. Argumenty krajského vedení, že oblastní organizace Přerov má na kandidátce hojné zastoupení jsou sice hezké, ale v systému řízení nemá Hranicko-Lipensko s Přerovem nic společného. Naše oblast tak bude odříznuta.

Tyto připomínky jste adresoval vedení strany?
Zdvořilý dopis, ve kterém jsme žádali vyjádření k nastalé situaci, jsem zaslal místopředsedovi ANO Faltýnkovi, předsedovi krajské organizace Oklešťkovi, a také předsedovi oblastní organizace v Přerově Vránovi. Rád bych zdůraznil, že jsme v dopise nevyvíjeli žádný nátlak, ani nevznášeli požadavky na nápravu situace. Pouze jsme chtěli znát důvody toho, proč kandidátka vypadá tak jak vypadá. Když nám ani po více než měsíci, nikdo nedokázal odpovědět, rozhodl jsem se ze strany vystoupit. Pokud nestojíme vedení ani za to, napsat pár řádků, nemám už dále chuť být součástí tohoto politického uskupení.

Přece jen, nemáte s odstupem pocit, že jste se rozhodl unáhleně?
Tady ale nejde o to, že bych byl ukřivděný ješita, který se urazil, protože mu neodpověděli na dopis. Jde o to, že tato záležitost přesně dokládá přístup strany ke krajské a regionální politice. V sektoru krajů nemá ANO absolutně žádnou strategii. Do čela kandidátky dosadí mladé nezkušené lidi, které před tím nikdo ve straně nezaznamenal, možná v ní ani nebyli. Neznamená to, že bych si myslel, že mladí lidé nemohou být schopní. To v žádném případě. Ale zkušenosti jsou podle mého názoru při politické činnosti velice důležité. Lékař také vystuduje medicínu, poté si musí dodělávat atestace, zkrátka se dlouhodobě propracovává k tomu, aby se z něj stal špičkový doktor. I v politické činnosti by podle mého názoru mělo docházet k takovému vývoji.
Moje osoba je po osmi letech práce ve výborech města a po třech letech práce pro hnutí ANO nepřijatelná. Naopak podporu si přidělily nové tváře. Budu rád, když mi vedení, nebo sami kandidáti objasní své cíle. Pokud nějaké na úrovni měst vůbec mají. Jak říkám, zatím jsem je nikde pracovat neviděl. Proto se domnívám, že spoléhají na hlasy pro pana Babiše za jeho práci a autoritu. Nikoliv za práci svou.

Při vašem vystoupení z ANO jste kritizoval také nenaplňování původních ideálů hnutí…
Podle zákona charakterizuje hnutí snaha o poukazování na konkrétní nedostatky, zpracovávání návrhů změn, předkládání doporučení a shromažďování podkladů pro oponenturu nevhodné, nepotřebné nebo pro lidi nepřínosné legislativě. Hnutí má tedy ve společnosti především vést diskuzi a z podstaty neusilovat o nahrazení politických stran, nehnat se primárně za převzetím politické moci a funkcemi.
Pravdou je, že nyní již rozdíl mezi hnutím a politickou stranou v podání ANO zaniká. Vstupovali jsme sice do hnutí, avšak dnes jsou členové součástí direktivně řízené politické strany. Hnutí ANO zaměřilo své úsilí pouze na starost o státní pokladnu a posty na ministerstvech. Nevidím zájem řešit problémy vesnic nebo menších měst. Státní kasa se naplňuje právě na úkor měst, nejslabších občanských vrstev, živnostníků a malých firem. S takovou hospodářskou politikou nemůžu souhlasit.

Autor: David Král