Cílem soutěže je povzbudit obyvatelé obcí k aktivnímu rozvoji svého domova, upozornit veřejnost na význam venkova, nebo také vyzdvihnout aktivity obcí a občanů, kteří se snaží zvelebovat svůj domov a rozvíjet i místní tradice.

I když se v letošním roce do soutěže přihlásilo o bez mála dvě desítky obcí více, paradoxně účast klesá.

„To, proč se vesnice do soutěže nehlásí v tak velkém počtu, jako tomu bylo dříve, může být dáno také tím, že je před volbami a obce prostě v tomto období nemají zájem. Po volbách se může situace zase otočit,“ vyjádřil názor Jiří Řezníček, starosta obce Tučín, která vyhrála titul Vesnice roku v roce 2009.

Přerovští porodníci našli v pondělí ráno v babyboxu zdravou holčičku. Dali jí jméno Ilonka.
V přerovském babyboxu našli zdravou holčičku

Troubky by peníze daly na hřiště

Do soutěže se letos opět zapojí Troubky, obec získala v roce 2016 bílou stuhu za činnost mládeže. S tím, jak naložit s případnou výhrou mají v obci jasno.

„V letošním roce budeme provádět víceúčelovou rekonstrukci a rozšíření sportovního hřiště. V Případě výhry by se finanční prostředky vložily právě do tohoto projektu,“ prozradil starosta Troubek Radek Brázda, který soutěž vnímá jako prezentaci.

„Při vyhodnocování se vždy dívám, co a jak dělají v jiných obcích, podle mě je soutěž prospěšná,“ doplnil.

První olomoucký Pivní maraton
Poprvé v Přerově! Vyznavači zlatavého moku se mohou utkat v Pivním maratonu

Býškovice se hlásí podruhé

Premiéra v soutěži to nebude ani pro Býškovice.

„Do soutěže se hlásíme podruhé, poprvé to bylo v roce 2002. V případě výhry mám hned několik projektů, do kterých by mohla finanční odměna putovat. Mohlo by se jednat o zlepšení infrastruktury v obci, v tuto chvíli také probíhá přestavba bývalé školy na kulturní dům, neboť obec žádné takové kulturní zařízení nemá,“ informoval starosta obce Ladislav Lesák.

Do boje vstoupí opět také Bělotín, který se v minulém roce přihlásil do soutěže po dlouhých devatenácti letech.


Zvukař Jaroslav Hensl
Žalobu zvukaře Hensla bude řešit soud v Praze

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem “Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice”. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.