Valentýnská únorová neděle přála krásným počasím nejen zamilovaným, ale i milovníkům hor. „Neskutečná pohádka!“ pochvalují si při vysedání z aut na Ostravici. Pokud ovšem najdou volné stání, což není vždycky jednoduché. Dole u pily se parkuje v několika řadách, kromě češtiny tu zní i polština či ruština.

Neděle na Lysé hoře v Beskydech. 7. února 2021.
Královna Beskyd. Podívejte se, jak vypadala neděle na Lysé hoře

„Největší problém ale působí řidiči zajíždějící necelé dva kilometry nahoru k transformátoru,“ tvrdí starostka Pavlína Stankayová. Byť je na mostě přes řeku Ostravici značka nařizující používat sněžné řetězy, respektuje ji snad jeden šofér z dvaceti. Však taky policisté v těchto místech druhou sobotu v únoru rozdávají pokuty.

U transformátoru považovaného motorizovanými turisty za jeden z výchozích bodů k výšlapu na Lysou horu stojí tentokrát i škodovka s kufrem plným domácích dobrot. „Tři koláče za stovku,“ domlouvá se obchod. Lidem, kteří nemají v této době moc aktivit na výběr, tu nabízí své produkty podnikatelé nemající prostor prodávat…

Ledové sochy na Pustevnách. 13. února 2021.
Krása z ledu. Pustevny v Beskydech zdobí nové sochy

„Od příchodu koronakrize zde nemáme už jen obvyklé turisty, ale i nešťastníky, jimž zavřeli nákupní centra,“ míní Pavel Kuběna coby starosta Malenovic. A vzpomíná na zapadlé auto nezodpovědného návštěvníka hor, kolem něhož nemohou projet hasiči. Svého času v této obci volají kvůli špatnému parkování policisty denně.

„Stávají nám podél plotů, bran i cest,“ popisuje Kuběna s tím, že u nich už uvažují o zóně zákazu parkování mimo vyznačené plochy. Malenovičtí se samozřejmě přidávají ke kampani vesnic pod Lysou horou a spolku živnostníků Beskydhost vyzývající lidi ke slušnému chování. Včetně zodpovědného odstavování vozidel turistů.

Lyžařská resort Szczyrk Mountain Resort, 12. února 2021 v Szczyrk, Polsko
Z Hané na lyže kousek od hranic. Takto si "na otočku" zajezdíte v Polsku

„K výletu patří vlak, to je jasné jako facka!“ vzkazují iniciátoři výzvy v otevřeném dopisu návštěvníkům Beskyd. Když už podle nich do hor, tak ten kousek od vlaku nebo autobusu navíc nikoho nezabije. Na druhé straně však stojí názory těch obávajících se hromadných dopravních prostředků kvůli čínské koronavirové nákaze.

„Policie zavírala celé údolí,“ přidává se z opačné strany nejvyššího beskydského vrchu Antonín Tulach, starosta Krásné. Kde jsou dvě odstavné plochy Sněžník a Visalaje. Tedy oficiální, v reálu výletníci parkují auta, kde se dá: V lesích, na loukách, pozemcích usedlíků i chatařů, dokonce na vjezdech k domům či na zahradách.

Šestice balonů pokořila Praděd. Vychutnejte si zasněžené Jeseníky z ptačí perspektivy.
Balony pokořily Praděd. Vychutnejte si zasněžené Jeseníky z výšky

„O víkendech býváme s místostarostou, hasiči i policisty v terénu,“ komentuje situaci starosta z Krásné. I on doporučuje před výletem do Beskyd kouknout na portál www.pomedvedichtlapkach.cz. Zde je apel na veřejnost, jak se na horách chovat. Od parkování, přes udržování pořádku, až po pozdravení ostatních: „Ahoj!“

Závěje? Kdepak!
Lysá hora hlásí ze své výšky 1323 metrů nad mořem aktuálně 104 centimetrů sněhu, nouze o něj není samozřejmě ani v podhůří. Ale kdo by čekal cestou po červené turistické značce z obce Ostravice brodění závějemi, má smůlu! Ty jsou snad dole na parkovišti. Davy lidí proudící nahoru a dolu totiž ušlapávají stezku dohladka. Spíše, než zapadnutí, hrozí uklouznutí. Hlavně při sestupu jsou nesmeky na botách k nezaplacení…