I nejmladší generace si tak připomněla, že boj za mír a svobodu se před 69 lety v Bělotíně neobešel bez ztrát na životech.

Každoročního pietního aktu u památníku obětem válek v Bělotíně se zúčastnil i generální konzul Ruské federace Andrej Jevgenjevič Šaraškin.

„Vzpomínáme na ty, kteří na jaře roku 1945 bojovali za osvobození Československa a především na ty, kteří plnění své vojenské povinnosti zaplatili svými životy. Bohužel dnes Evropa začíná zapomínat na tragické události druhé světové války," uvedl konzul při svém proslovu.

Hlavně směrem k nejmenším účastníkům pietního aktu, i když samozřejmě nejen k nim, směřoval svůj proslov starosta Bělotína Eduard Kavala.

„Dnes v noci byl na Ukrajině sestřelen vrtulník, padli tam piloti. Do rána zemřely na Ukrajině, což je pro nás za humny, desítky lidí. Jestli si někdo myslí, že válka je daleko, tak se strašně mýlí. Musíme si uvědomit, že vše, co máme okolo sebe, je pomíjivé. Důležité je, že tady vzduchem nelétají granáty a že příslušníci našich rodin nepřichází o životy. A právě proto jsme tady," sdělil Eduard Kavala, sám bývalý učitel.

Úterní událost se konala před památníkem sovětských letců, průzkumníků – pilota Nikolaje Jakovleviče Motorina a jeho střelce Vazgena Abgaroviče Gukosjana, kteří u Bělotína padli 5. května 1945, tedy v poslední dny největšího válečného konfliktu všech dob. V době, kdy města Opava nebo Ostrava už byla osvobozena.