S nervy pořadatelů si ještě před začátkem akce pohrávalo počasí. Zatažená obloha znejistěla nejednoho účastníka, s postupujícím časem se ale slunce přeci jen ukázalo a bylo se na co dívat.

Na letišti se představily desítky nablýskaných vozidel a motocyklů, na obloze svůj um předvádělo několik letounů. Mezi nejstarší kousky v sobotu bezpochyby patřil anglický motocykl značky Ariel z roku 1916.

„Je v původním, zachovalém stavu. Veteránům jsem se začal věnovat po vojně, takže se v tom prakticky pohybuju 45 let," prozradil Jiří Hořice z Brna, který se účastní také setkání veteránů v zahraničí.

V jeho sbírce figurují historické automobily, například americký Autocar z roku 1902.

„Loni jsem v něm absolvoval tradiční jízdu z Londýna do Brightonu, které se účastní pouze auta do roku 1904. Bylo nás přes pět set, samozřejmě v dobovém oblečení. Akci navštěvují lidé z celého světa," vylíčil.

Obdiv si získal také americký Pontiac z roku 1931, který měl v Drahotuších svou premiéru.

„Auto jsem koupil v Holandsku a celé jsem ho opravil. O tak stará vozidla musíte pečovat, jejich cena stále stoupá," zmínil pan Vladimír.

Hlavně, že neprší

Ve francouzské policejní uniformě z přelomu padesátých a šedesátých let přijel Jaroslav Nezhyba z Přerova.

Černobílý Renault 4CV z roku 1952 byl přesnou kopií automobilu, který v minulosti používala francouzská policie.

„Ve své době to bylo populární a moderní auto. Francouzská policie svá auta zásadně do autobazaru nedávají, úředně je likvidují, takže takové barevné provedení se nedá koupit. Jenže po návštěvě francouzského policejního muzea mě tak zaujalo, že jsem si přivezl běžný civilní vrak a sám ho nabarvil," uvedl.

Mezi zajímavosti dne patřila replika parního motocyklu či stabilní motor, který se dříve používal v zemědělství.

Průběh akce od rána sledoval šéf pořadatelského Oldtimer clubu Helfštýn Jiří Zemánek.

„Předpověď byla hrozná, ale hlavně, že neprší. Měl jsem strach, že akci budeme muset zrušit," uvedl.

Do Drahotuš zavítala spíše poválečná auta.

„Máme tady spoustu klasických vozidel. Když má někdo předválečné i poválečné auto a je špatné počasí, tak raději vytáhne to poválečné. Účast je i tak solidní," uzavřel.

O půl druhé vyrazila kolona vozidel na spanilou jízdu Hranickem.

Přes Hranice zamířila do Lázní Teplice na slavnostní zahájení sezony, po průjezdu kolonádou vyrazila na zámek do Hustopečí nad Bečvou.