Sláva, připomínající zahájení provozu Severní dráhy císaře Ferdinanda a příjezd prvního vlaku do Lipníka v roce 1842, začala již kolem dopolední desáté hodiny projevy významných železničářů. Členové Okrašlovacího spolku Lípa ji obohatili svými historickými kostýmy dobu předminulého 19. století.

„Dámy chodily se slunečníky a pánové v elegantních oblecích. Děti se vozily dokonce v proutěných kočárech," popsala Blanka Prudilová z odboru školství a kultury města Lipník nad Bečvou.

Lidé přijeli Kremákem

Návštěvníci se mohli do Lipníka svézt parní lokomotivou nazvanou Kremák, která sloužila v běžném provozu v letech 1947 až 1981. Ta v sobotu jezdila jak ve směru z Přerova, tak z Hranic. U nádraží však byla k prohlédnutí i další „kráska" na parní pohon. „Tato lokomotiva typu 464.202 byla vyrobená v roce 1956 a sloužila mezi Olomoucí a Krnovem do roku 1974. Poslední lokomotivy na parní pohon byly vyráběny do roku 1959," vysvětloval lidem zaměstnanec Českých drah a také topič parní lokomotivy Michal Štrublík.

„Přijeli jsme z Olomouce a zjistili, že největší sláva se děje tady v Lipníku. Bylo to příjemné, teda až na pohodlí těch starších vagónů. Určitě se půjdeme podívat na výstavu i dovnitř lokomotivy," komentovala s úsměvem cestu historickým vlakem Daniela Zatloukalová z Olomouce.

Co jsou to edmondsonky?

Připravená byla také výstava železniční techniky, v níž nemohla chybět výstava modelového kolejiště a historie prodeje jízdenek. Na ní nejmladší dostali takzvané lepenkové jízdenky „edmondsonky" a prohlédli si přepážkový prodej s již nepoužívanými ternióny a kompostéry.

„Toto je čepice z roku 1920. Patřila totiž k prvním uniformám, které se začaly vyrábět po rozpadu Rakouska-Uherska. Podívejte se, jak je na ní krásně vyšívaný znak," ukazoval čepici vedoucí expozice Antonín Jílek z Pardubic.

Účastníky slavnosti bavilo během dne i taneční vystoupení skupin Oldies, Progress Mini a orchestru Leopardi. Mohli navštívit také několik lipnických historických památek během Dnů evropského dědictví nebo se svézt po městě autovláčkem.