Kapry, amury, ale i candáty, štiky a sumce mohli sehnat zájemci u rybníka poblíž Hustopečí. „Přijeli jsme hlavně proto, že jsme výlov rybníka ještě nikdy neviděli. A když už tu jsme, koupíme si candáta. To je ryba, která se jinak těžko shání,“ řekla návštěvnice Jarka Sadílková ze Zašové.

Kapři v nabídce výrazně převažovali. „Loni jsme z pětasedmdesáti tun měli jednasedmdesát tun kaprů, tři tuny amurů a zbytek štik a sumců,“ uvedl majitel Rybářství Hustopeče nad Bečvou Slavoj Haška. Letos se obává, že úlovek bude nižší.

„Je předčasné to hodnotit, protože ryby jsou zatím ještě ve vodě a budeme končit až v pondělí. Byly ale slabší přírůstky – kvůli studenému květnu a také silnému dešti, který nám z rybníka vyplavil vodu s přírodními živinami. A především nám velké škody napáchaly kormoráni,“ postěžoval si Haška.

Mnoho návštěvníků přijelo k Choryni ani ne tak kvůli nákupu ryb, jako spíš za zajímavou podívanou. „Přišli jsme s malou, podívat se. Než zase půjdeme, vybereme si ještě nějakého amura,“ svěřil se například mladý muž z Valašského Meziříčí.


Ryby, které se neprodají ihned, budou cestovat na sádky do Zubří. „Tam počkají na vánoční trh. Zásobujeme nejen Hranicko, ale i celý vsetínský okres a část Novojičínska,“ zmínil šéf rybářství. I přes očekávaný nižší výnos se prý bude snažit udržet ceny na loňské úrovni. „Kilo kapra první jakosti je 78 korun, výběr je za 85 korun,“ upřesnil.

Okolí Hradeckého rybníka v Tovačově se o víkendu změnilo v polní kuchyni, kde to vonělo rybími specialitami. „Letošní novinkou byl candát v těstíčku,“ řekl správce rybníka Jiří Zahradníček. Lidé si tu mohli zakoupit nejen kapry, ale i tolstolobiky, amury, štiky a sumce.