Mezi oceněnými výrobky převažovaly potraviny a přírodní produkty.
Novou značku, v níž se ukrývá stylizované písmeno M i lomený oblouk brány, ponese po prvním certifikačním kole například ovocná a zeleninová šťáva a křížalky od Eduarda Kozáka z Lučic.
„Regionální značka pomůže upozornit místní spotřebitele, že se v jejich blízkosti vyrábějí potraviny, které jsou skutečné, nikoliv plné náhražek, dochucovadel a konzervantů,“ uvedl Eduard Kozák, čerstvý držitel hned dvou certifikátů a zároveň člen certifikační komise.
Pozitivního ohodnocení komise si váží také Pavel Malovec, člen výboru hranických včelařů.
„Na medu si samozřejmě nejvíce ceníme jeho kvality. V minulých letech jsme získali už několik ocenění, toto je další z nich. Značka Moravské brány je pro nás důležitá i proto, že chceme prodávat med právě v tomto rajónu,“ uvedl.
Od symbolu tohoto regionu si slibuje také kladný ohlas lidí, kteří mají na med alergii.
„Důvodem této alergie je med, který pochází z jiné oblasti, než ve které se daný člověk pohybuje. To je vědecky doloženo,“ vysvětlil člen výboru Základní organizace Českého svazu včelařů Hranice.
Všem oceněným výrobcům budou certifikáty slavnostně předány v rámci květnových Farmářských trzích v Hranicích.
Přestože v zasedací síni hranického zámku byly komisí oceněny hlavně potraviny a přírodní produkty, jen na ně se značka Moravské brány neomezuje. Naopak pomůže propagovat například kvalitní řemeslné výrobky.
Cílem celého projektu, který byl zahájen už v srpnu loňského roku, je zavedení a spouštění jednotného systému certifikace regionálních výrobků a zavedení značky Moravská brána regionální produkt. Na celkovém zabydlení značky se finančně podílel také Olomoucký kraj.
Hranická rozvojová agentura, která je spolutvůrcem projektu a značku koordinuje, připojila „Moravskou bránu“ do Asociace regionálních značek.
Jak stojí právě na webových stránkách této asociace, označení regionální produkt je určeno jak turistům, kteří danou oblast navštíví, tak i místním obyvatelům, kteří nákupem značených výrobků podpoří „své” lokální výrobce.
Značkou Moravská brána regionální produkt byly v 1. certifikačním kole oceněny tyto výrobky:
Mléčné výrobky od Zdeňky Horníkové z Poruby
Skaličský med a svíčky z pravého včelího vosku od Jaroslava Juráně
Košíkářské výrobky z pedigu od Ing. Mariána Kolaříka ze Všechovic
100% ovocná a zeleninová šťáva a křížalky od Eduarda Kozáka z Lučic
Med z Včelího království u zeleného úlu, Hranice
Potštátský chléb z Pekárny Potštát
Keramické výrobky z Keramické dílny Miroslavy Vejmolové z Tučína
Brambory konzumní a sadbové ze Zemědělského družstva Partutovice
Teplické pecáky a svatební koláčky z Teplické pekárny Libora Mrkvy