Celkem 53 švestek vysadili valašskomeziříčští a opatovičtí ochránci přírody v aleji podél historické polní cesty u Kříže v Opatovicích.

„Délka aleje je přes 500 metrů, dosadba byla provedena do proluk mezi starými švestkami. Výsadbám předcházelo odborné ošetření 63 švestek starých, vykácení 13 kusů suchých stromů a vykosení celé plochy," objasnil Mirek Dvorský z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Nápad na obnovení aleje se zrodil náhodou, při jiné ochranářské akci.

„U příležitosti snahy o záchranu opatovického lomu jsme si všimli zdejší švestkové aleje, která byla v zanedbaném stavu. Tak jsme se obrátili na Ministerstvo životního prostředí a obec Opatovice, zda by zafinancovaly její obnovení. Když se nám od ministerstva i obce potřebné peníze podařilo získat, tak jsme mohli akci dovést do zdárného konce," uvedl Mirek Dvorský.

Pro ochránce přírody tímto projekt skončil, o alej se dále bude starat obec Opatovice.

„Přibylo zde více než padesát švestek a teď už je jen na Opatovicích, jak s nimi naloží. Zda zde zřídí palírnu nebo sušárnu, kdo ví," sdělil dále ochránce přírody.

„Iniciativa přišla ze strany ochránců přírody a obec tento jejich projekt samozřejmě podpořila. Celkově akce vyšla na 190 tisíc. Z našeho rozpočtu putovala částka 57 tisíc korun," prozradil starosta Opatovic Jaroslav Kuchař.

A jaké plány se švestkami obec má?

„Zatím jsou stromky samozřejmě malé, ale do budoucna, pokud budou plodit, bychom švestky k pálení určitě rádi využili," zakončil starosta.

David Král