Zatímco v půlce května dostalo v Olomouckém kraji vakcínu denně i přes 5 500 osob, v tomto týdnu ve čtvrtek to bylo 932 dávek a ve středu jen 690.

„Čísla o počtu aplikovaných dávek klesají. Zájem výrazně klesá, navíc celkové počty zahrnují i podané druhé dávky,“ hodnotila poslední vývoj krajská koordinátorka očkování Jarmila Kohoutová.

Například v očkovacím centru bez registrace v olomoucké Šantovce činili ve čtvrtek noví zájemci o očkování proti Covidu-19 zhruba 50 procent.

„Za pondělí však přibylo 179 nových zájemců o očkování za celý Olomoucký kraj,“ poukázala Jarmila Kohoutová.

Zájem o test protilátek roste.
Zájem o test protilátek roste. Klesají, pomaleji u těch, kteří nemoc prodělali

Pomůžou mobilní týmy?

Podle odborníků by mohly pomoci mobilní očkovací týmy, které zkrátí lidem cestu k vakcíně, ale čekají na odezvu z oslovených obcí v méně proočkovaných a odlehlejších oblastech.

V příštím týdnu předpokládají výjezd do Uničova, ale vše se bude upřesňovat v pondělí podle zájmu obyvatel o imunizaci.

Celkem je v Olomouckém kraji podle koordinátorky plně očkovaných 307 238 osob, což je bezmála 50 procent obyvatelstva regionu. Sousední kraje na tom nejsou o moc lépe. Rozdíly mezi regiony ČR činí jedno až čtyři procenta.

„Jak zvýšit zájem o očkování? Jedině snad v rámci obcí. Praktici motivují, ale obce jako takové by mohly sehrát aktivní roli a my tam následně můžeme naplánovat mobilní očkovací týmy,“ zamýšlela se koordinátorka.

Očkování proti chřipce. Praktická lékařka z Bohuňovic Jarmila Ševčíková aplikuje dávku jednaosmdesátileté pacientce. 14. září 2020
Udeří epidemie chřipky? Vloni vůbec nebyla. Vakcín by mělo být dost

Nepřemlouváme, je to nabídka

Konkrétně v Uničově využila radnice hned tři komunikační kanály. V pondělí bude odezvu lidí vyhodnocovat.

„V pondělí budeme shromažďovat data na třech frontách, jednou z nich je koronavirové mobilní číslo, které fungovalo v době uzávěry Uničova. Nikoho nepřemlouváme. Je to nabídka a rozhodnutí je na každém jednotlivci,“ reagoval starosta Uničova Radek Vincour, jenž se pozastavil nad tím, že seniorní skupina ještě nemá potřebnou proočkovanost. „Mohou využít mobilní tým,“ dodal.

Očkování, pokud bude počet zájemců dostačující, by se v Uničově mělo uskutečnit v polovině příštího týdne v městském klubu.