„Ne, nebolelo to. Jsem rád, že jsem mohl očkování dostat,“ hodnotil bezprostředně po aplikaci vakcíny pětadevadesátiletý hrdina, o něhož je postaráno ve středisku komplexní péče o veterány Vojenské nemocnice Olomouc.

Tento volyňský Čech byl členem odbojové skupiny Blaník a po napadení Sovětského svazu Němci v roce 1944 vstoupil do Svobodovy armády, s níž postupoval přes Slovensko až do Prahy. Jako zbrojíř se účastnil operace na Dukle.

První dávku vakcíny proti Covid-19 dostali během dopoledne i zaměstnanci nemocnice. Jednalo se o zdravotníky z první linie, tedy lékaře a sestry z covidových oddělení a ambulancí.

Vojenská nemocnice Olomouc zahájila očkování proti Covid-19, na snímku náměstek ředitele Luděk Ordelt s vakcínou, 31. prosince 2020
Očkování proti covidu v Olomouckém kraji začalo

„Hlásila jsem se o očkování proti covidu. Je podle mě jedinou cestou k ochraně proti této nákaze a cestou ze současné situace,“ svěřila se po očkování Deníku Květuše Kučerová z chirurgické ambulance nemocnice.

Vojenská nemocnice převzala z úvodní zásilky vakcíny od společností Pfizer a BioNTech pro Olomoucký kraj 20 ampulí. Celkem do Fakultní nemocnice Olomouc ve středu dorazila dodávka obsahující celkem 195 ampulí, tedy nejméně 975 očkovacích dávek.

„Pokud bychom udělali pět dávek z jedné ampule, naočkujeme minimálně sto zaměstnanců a válečných veteránů,“ sdělil Deníku náměstek ředitele nemocnice Luděk Ordelt, když rozbalil cennou zásilku. „Dnes bychom chtěli naočkovat padesát až šedesát dávek,“ dodal.

Do Olomouckého kraje měla dorazit vakcína již v pondělí, ale došlo k jejímu zdržení. Nový termín byl stanoven na 31. prosince. Nakonec dorazila o den dříve.

Tisíce dávek pro seniory a chronicky nemocné v lednu

Další várku čítající již několik tisíc dávek by měly mít nemocnice v Olomouckém kraji k dispozici 7. ledna.

V lednu by se podle očkovací strategie měla vakcína dostat i k seniorům nad 65 let, chronicky nemocným lidem, kteří trpí třeba vážným onemocněním ledvin a jater, závažným typem cukrovky nebo těžkou obezitou. Očkovat budou v první fázi nemocnice.

„Jsem velice rád, že se v tak krátkém čase podařilo vyvinout účinnou očkovací látku proti covidu. Je to zázrak. Věřím, že nejen zdravotníci, ale následně i všichni lidé budou mít o toto dobrovolné očkování zájem,“ dodal náměstek Ordelt.

V nemocnicích v Olomouckém kraji v posledních dnech dochází k nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů s Covid-19.

„V příštím týdnu budeme muset opět rozšířit lůžka v covidové péči,“ řekl Deníku ředitel nemocnice Martin Svoboda.