První z nich, k němuž dojde už 25. května, bude určený mladším členům spolků a jejich dětem. Ti se tak mohou těšit na návštěvu Baťova kanálu, prohlédnou si projekt „Živá voda" v Modré, který zdůrazňuje význam vody v krajině. Zavítají také na Velehrad.

„Ten druhý zájezd pro starší členy je naplánovaný až na podzim. Lidé pojedou na jižní Moravu do jednoho z tamních vinných sklípků," uvedla starostka Rouského Miluše Stržínková a dodala, že zbývající část peněz se použije na vánoční osvětlení.

Další varianty padly

Zájezdy ale nebyly jediným návrhem, který se mezi obyvateli vesničky vyskytl. Jednou z dalších alternativ, jak by se peníze z loňského ocenění mohly využít, bylo rozdělení financí na činnost spolků v obci. Padla také možnost uspořádat společenský galavečer. Tyto varianty ale nakonec padly.

„Chtěli jsme skutečně aktivní členy nějak odměnit. Na organizaci další akce by se nejspíš podíleli právě oni. Byla by to tak pro ně spíše další práce než odměna," vysvětlila starostka Stržínková.

Rouské se do projektu Vesnice roku, v rámci kterého Cenu naděje pro živý venkov získalo, vloni zapojilo poprvé po pěti letech. V letošním roce ale účast v soutěži vynechá.

„Necháme to na jiných obcích. Až budeme chtít ukázat něco nového, co jsme zrealizovali, do soutěže se přihlásíme znovu," zakončila Miluše Stržínková.